Diari La Veu del País Valencià
Les Corts conclouen que el PP va afavorir les residències de la família Cotinor

Les Corts han conclòs que el govern del PP va afavorir les empreses adjudicatàries del model de residències que van implantar els consellers Rafael Blaso i Juan Cotino. Els grups parlamentaris PSPV, Compromís, Podem i Ciutadans consideren que, en el model de residències d’accessibilitat per a persones dependents ideat pels exconsellers Blasco i Cotino, hi va haver “tracte de favor” cap a les empreses que van resultar adjudicatàries, entre elles Gerocentros del Mediterrani –posteriorment Savia–, vinculada a la família de l’expresident de les Corts, Juan Cotino.

Així ho han assenyalat en la presentació de les conclusions que portaran a la comissió que investiga el procés d’adjudicació d’aquestes places en les Corts, després de la qual consideren provat que “tant els terminis com el preu/plaça, el nombre de places a finançar per la Conselleria i els municipis on situar les residències es van modificar de forma arbitrària per a beneficiar les empreses”.

A més, assenyalen que aquest tracte de favor es va produir tant per acció com per omissió “davant els incompliments greus” de les adjudicatàries, que no van ser sancionats per norma general.

El model Oltra

Les conclusions del PP són totalment oposades a les dels altres quatre grups. La diputada María José Català ha acusat la resta de partits d’actuar “de forma unidireccional” amb “premisses prejutjades, conjectures, documents fantasma, insinuacions, acusacions i a la recerca de l’espectacle”, en referència als interrogatoris de personatges com Alfonso Rus i Marcos Benavent.



La seua companya, María José Ferrer Sansegundo, ha explicat que tant l’adjudicació com la revisió de preus de les places així com la resta de modificacions s’expliquen pel canvi de circumstàncies, com ara l’aprovació de la Llei de Dependència, que “va afegir nous serveis” i, per tant, exigia l’augment de la tarifa. La portaveu popular ha recordat que la Fiscalia va arxivar una investigació sobre aquests mateixos fets el gener del 2015.



María José Català ha conclòs, just després, que l’anomenat “model Cotino” de residències és ara “el model Oltra”, perquè les mateixes empreses que prestaven aquest servei en l’època del PP són les que l’estan prestant ara i perquè, previsibliment, seran les adjudicatàries del nou contracte de 3.700 places. Català ha calculat que entre el 30% i el 40% seran per a les residències de l’antic Grup Savia de la família Cotino. Català ha acusat l’actual consellera de Benestar Social de retardar l’adjudicació per temor que es visualitze aquesta continuïtat i es demostre així que entre el Consell del PP i les empreses de residències no hi havia cap connivència.

Comparteix

Icona de pantalla completa