Diari La Veu del País Valencià
Alzira demana ajuda a Cultura per a consolidar la portalada de l’església de la Murtar

El Monestir de la Murta d’Alzira (segles XIV-XV) és un dels cenobis més importants que es conserven al País Valencià. El seu deteriorament va començar amb l’exclaustració o desamortització de Meindizábal. Durant els últims anys s’ha actuat en la consolidació de part de les estructures, a banda de realitzar-se unes excavacions que van traure a llum la part més antiga del complex monàstic axí com el claustre.

Una de les peculiaritats del monestir és que està construir al costat d’un barranc i això repercuteix en les estructures. Per a evitar un enfonsament, en la dècada dels 90 és va apuntalar part del monestir mitjançant una andamiada.

Ara, l’Ajuntament d’Alzira, des de la Regidoria de Patrimoni Cultural i Turisme, ha demanat una subvenció per tal d’actuar en la portalada de l’ésglésia “per a evitar el deteriorament progressiu que l’afecta perquè, en cas que no intervinguem, pot ser que continue avançant la degradació”, ha declarat la vicealcaldessa i regidora de Patrimoni Cultural, Isabel Aguilar.

La vicealcaldessa i regidora de Patrimoni, Isabel Aguilar, al Monestir de la Murta.

El contrafort de ferro que va ser col·locat en 1995 per la Direcció General de Patrimoni Cultural ha perdut funcionalitat després que les falques de fusta perderen matèria, i no fan la resistència que es requereix. En conseqüència, s’observa un lleu desplaçament del mur tal com evidencia la fissura vertical de la façana i la caiguda en l’any 2011 de l’ornament.

L’actuació prevista pretén la substitució de les peces de fusta deteriorades del contrafort metàl·lic; el rejuntat i consolidació de les fissures i faltants; la reposició de l’element ornamental i l’eliminació de vegetació superficial amb el revestiment dels murs.

Aguilar ha manifestat que “sempre que puguem sol·licitar una subvenció per tal de mantindre el nostre patrimoni ho farem. La nostra ciutat té molt a oferir, malgrat tot el que ha anat perdent-se amb el pas del temps”.

Comparteix

Icona de pantalla completa