Diari La Veu del País Valencià
El Consell rebutja la proposta de Ciutadans de reformar l’Estatut només per a eliminar els aforamentsr

El Consell ha emés un informe amb criteri desfavorable sobre la presa en consideració de la proposició de llei de modificació de l’Estatut d’Autonomia per a eliminar els aforaments, presentada pel grup parlamentari Ciutadans (Cs), en entendre que una reforma d’aquestes característiques requereix una majoria qualificada “molt àmplia en les Corts i un procediment dilatat i complex que inclou, entre altres tràmits, l’aprovació per les Corts Generals i la ratificació mitjançant referèndum”.

Així consta en un escrit del Consell remés al grup de Cs en el qual l’executiu valencià reconeix que la figura de l’aforament dels càrrecs electes és “una de les qüestions que han estat en el debat públic en els últims anys”, per la qual cosa creu que “pot resultar interessant que les institucions valencianes aborden aquest debat”.

No obstant açò, el Consell considera que “no és oportú iniciar un procediment de reforma de l’Estatut d’Autonomia específicament per a la modificació puntual que planteja la proposició”. “Una reforma d’aquestes característiques requereix una majoria qualificada molt àmplia en les Corts i un procediment dilatat i complex que inclou, entre altres tràmits, l’aprovació per les Corts Generals i la ratificació mitjançant referèndum”, assenyala el text.

Per açò, el Consell argumenta que no és “adequat” obrir, ara per ara, aquest procediment per una qüestió “específica i puntual com és l’eliminació dels aforaments dels diputats de les Corts”. “Qualsevol reforma com aquesta ha de ser producte d’una reflexió prèvia sobre els canvis que puguen ser necessaris per a millorar el nostre autogovern i la seua oportunitat i conveniència”, insisteix.

Al seu parer, i segons remarca el document, aquesta reflexió “ha de tenir un abast més general i integral, amb un debat ampli que contemple tots els aspectes que puguen ser susceptibles de millora de l’Estatut”. Així, recorda que amb aquest objectiu s’ha constituït una comissió especial d’estudi sobre la possibilitat d’una àmplia reforma de l’Estatut i estima que aquest òrgan és “el marc idoni per a plantejar la conveniència de modificar l’article 23 de l’Estatut d’Autonomia”, referent a aquesta qüestió.

Acabar amb un “privilegi”

Sobre aquest tema, la síndica de Ciutadans en les Corts, Mari Carmen Sánchez, ha criticat en un comunicat que el Consell estiga “en contra” de la seua proposta i ha considerat que amb la seua decisió el govern de Ximo Puig “ha tornat a demostrar que la seua aposta per la regeneració democràtica és una fal·làcia”.

En aquest sentit, ha afirmat que “PSPV i Compromís evidencien que solament estan a favor de suprimir els aforaments només de boca” i ha lamentat que “ara que tenen l’oportunitat de donar suport a la retallada de privilegis polítics, prefereixen situar-se en contra de la proposta de Ciutadans”.

“Demostren de nou que són el govern del canvi perquè res canvie”, ha insistit la portaveu parlamentària de Ciutadans, al mateix temps que ha considerat “inexplicable que en el segle XXI els partits que es fan anomenar progressistes rebutgen des del poder executiu una mesura que havien lloat”.

La síndica ha explicat que a l’octubre de 2015 Cs va proposar debatre l’eliminació dels aforaments en comissió parlamentària, però ha lamentat que “poc s’ha avançat des de llavors”, per la qual cosa ha assegurat que “és el moment de posar-se a la feina i obrir de nou el diàleg parlamentari per a acabar amb aquest privilegi polític”.

Comparteix

Icona de pantalla completa