Diari La Veu del País Valencià
L’Hospital de La Ribera va fer una prova a 18 xiquets sense autorització familiar

La Conselleria de Sanitat ha comunicat a Fiscalia que l’Hospital de La Ribera, a Alzira (la Ribera Alta), ha realitzat proves de Neurofisiologia a 18 xiquets menors de tres anys sense disposar de l’autorització familiar ni haver sigut prescrites per a aquests pacients pediàtrics que havien arribat al centre per motius diferents a aquesta actuació, segons han informat fonts d’aquest departament a Europa Press.

Des del centre s’ha emés un comunicat en què s’assegura que un neurofisiòleg de l’hospital –que ha sigut amonestat juntament amb el cap de servei– va realitzar una prova “innòcua, inofensiva i no invasiva” a aquests menors “per a mesurar la conducció nerviosa”. La nota també reconeix que no es disposava del consentiment informat dels pares “per una errònia interpretació administrativa”.

Una investigació interna va concloure que aquesta errada administrativa es va produir perquè la prova “es realitzava en el transcurs d’una altra per a detectar problemes auditius en pacients pediàtrics, que requeria sedació, i per a la qual sí es tenia, en tots i cadascun dels casos, l’autorització dels pares o tutors”. Així, el centre justifica que el neurofisiòleg considerava que, amb aquella autorització d’origen, complia amb els tràmits administratius. D’igual manera, s’indica que va col·laborar amb la Conselleria de Sanitat en la investigació, que va concloure igualment que la prova no havia causat danys o tingut efectes secundaris en els pacients pediàtrics i que així ho va comunicar l’administració als pares per escrit.

Segons fonts de la Conselleria de Sanitat, l’administració va rebre una denúncia d’un sindicat el passat 23 de febrer, en la qual s’alertava d’aquesta situació. La direcció general de Recursos Humans va posar llavors els fets en mans de la Inspecció de Recerca per a aclarir els fets i es van dur a terme una anàlisi de registres assistencials (dades clíniques) del departament al·ludit i les compareixences dels implicats. Amb aquestes proves documentals i els testimonis, el Servei d’Inspecció de la direcció territorial va obrir un expedient informatiu.

La Conselleria de Sanitat va decidir avisar la Fiscalia perquè investigara si hi ha hagut algun delicte en aquesta conducta, independentment de l’expedient obert en via administrativa

Al mateix temps, des de la Conselleria de Sanitat es va consultar amb l’equip jurídic i l’Advocacia de la Generalitat per a veure les opcions existents i, amb la informació recaptada, es va decidir, la setmana passada, informar la Fiscalia perquè investigue si hi ha hagut algun delicte en aquesta conducta, independentment de l’expedient obert en via administrativa.

D’acord amb aquest departament, la prova realitzada va consistir en l’estimulació d’un o diferents nervis, quasi sempre el frènic, per a registrar la resposta, arreplegar el senyal en una gràfica i arxivar el patró de resposta en una base de dades. Aquesta prova es va dur a terme en xiquets sans “aparentment aprofitant que anaven a consulta” per altres motius.

Des de la Conselleria s’ha assenyalat que aquesta situació es va posar en coneixement dels pares afectats a través de cartes on s’oferien telèfons de contacte d’aquest departament d’atenció directa i, fins a hui, una família ha demanat entrevista amb la directora general.

L’Hospital de La Ribera ha insistit que la investigació realitzada ha determinat que no hi ha hagut “risc ni danys” entre els pacients pediàtrics i que l’especialista “va actuar en tot moment de bona fe i amb una finalitat mèdica per a descartar patologies nervioses que pogueren estar associades a la prova auditiva d’origen i, per tant, tenir un diagnòstic més precís”. En aquesta línia, precisa que la sedació es va fer “sempre” ajustada a les característiques i paràmetres requerits en la prova principal d’exploració auditiva “i en cap cas es va allargar la sedació per a realitzar la segona”. En tot cas, detalla que els especialistes sostenen que és més invasiva la prova d’extracció de sang que es realitza als menors i no requereix consentiment previ per escrit.

La direcció del centre va decidir amonestar per escrit l’especialista i el cap de servei i realitzar l’elaboració d’un protocol intern per a “garantir en el futur el correcte procediment administratiu de la citada prova”. Així mateix, va contactar amb els pares per a informar-los, transmetre’ls “absoluta tranquil·litat” i atendre els seus dubtes. L’hospital recalca que la decisió de Sanitat de dur els fets a Fiscalia s’ha fet “unilateralment” i sense comunicar-la prèviament al centre.

Comparteix

Icona de pantalla completa