Diari La Veu del País Valencià
Rajoy rebutja la invitació de Compromís a dimitir: "Tinc l'obligació de governar"r

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha recalcat aquest dimecres al portaveu de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, que “en absolut” es planteja dimitir perquè té 137 diputats. A més, fa set mesos la cambra el va distingir amb la “responsabilitat” i “l’obligació” de governar i fa només una setmana va tombar una moció de censura contra ell. Aquests són els motius per a no deixar el càrrec que ha esgrimit el cap de l’executiu espanyol en la sessió de control al Govern en el Congrés en resposta a Baldoví, qui li ha preguntat si no acumula ja massa motius per a presentar la dimissió.

El diputat de Sueca ha desgranat fins a deu assumptes que, des del seu punt de vista, haurien d’haver conduït Rajoy a deixar la Moncloa, molts d’ells relacionats amb la corrupció. Però, segons ha comentat el president espanyol, no l’ha “convençut” perquè està decidit a seguir en el càrrec. “El més lògic i raonable és que complisca la meua obligació. És, tot comptat, un tema de democràcia i responsabilitat”, ha resolt.

“No creu que ja ha acumulat vosté suficients motius per a presentar la dimissió?”, és la incòmoda pregunta que ha hagut de respondre Rajoy durant la sessió de control d’aquest matí en ser preguntat pel portaveu de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví.

Joan Baldoví ha exposat fins a deu raons per les quals Rajoy hauria de dimitir: va intercanviar repetidament missatges amb un delinqüent; “li han tombat” una amnistia fiscal “per blanquejar diners negres de delinqüents”; el PP té 65 trames obertes en corrupció, 900 càrrecs públics han sigut imputats i “és el primer partit de la democràcia imputat per destruir proves”; quan va ser nomenat president, un 28% de catalans volien un estat independent i ara el volen un 44%; al juny del 2012 va afirmar que el rescat als bancs no tindria cost per als ciutadans “i hui ja sabem que la banca no pagarà i que ens costarà a tots 60.000 milions d’euros”; el govern espanyol “no ha complit ni una sola vegada l’objectiu de dèficit”; el Parlament ha reprovat al ministre de Justícia “intentar usar la justícia a favor del Partit Popular”; l’exministre de l’interior té oberta una comissió de recerca “per utilitzar la policia per a espiar partits polítics en benefici propi”; l’Audiència Nacional l’ha citat a declarar per la trama de corrupció Gürtel; i, per últim, “perquè vosté ha sigut una vertadera xacra per als valencians: infrafinançament i infrainversió”.

El diputat de Compromís també ha recordat a Rajoy els càrrecs que ha ocupat –vicesecretari general, president i director de campanyes electorals– i li ha preguntat: “Com pot ser que no s’haja assabentat de res, ni que li paguen actes electorals, ni de la reforma de la seua seu?”.

Comparteix

Icona de pantalla completa