Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat incorpora drons a la lluita contra els incendis forestals

Drons per a lluitar contra el foc. Aquesta és una de les principals novetats de la campanya contra els incendis forestals per al 2017 que s’ha presentat, aquest dimarts, en un trobada encapçalada pel president de la Generalitat, Ximo Puig, i que ha comptat amb representants de totes les institucions i agències implicades.

Els nous drons han sigut dissenyats per a ajudar en tasques de perimetratge, així com per a detectar punts calents a través de l’ús de càmeres tèrmiques o elaborar mapes de risc. A més, podran realitzar vols que permetran planificar el treball durant la nit i traçar estratègies en les primeres hores del matí.

El president Ximo Puig ha afirmat, durant la reunió celebrada al Centre de Coordinació d’Emergències de l’Eliana i a la qual han assistit representants de l’Agencia Estatal de Meteorologia (Aemet), la Unitat Militar d’Emergències (UME), delegació del Govern, Protecció Civil i Seprona, que aquests dispositius suposen una aplicació tecnològica “de primera divisió”. Puig ha subratllat que el País Valencià ha sigut la primera autonomia espanyola a aprovar un decret de regulació d’aquestes aeronaus pilotades per control remot. A més, ha considerat “molt important” el fet que la innovació tecnològica es transferisca a la lluita contra els incendis forestals.

Pel que fa a altres novetats de la campanya contra incendis forestals 2017, l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergència ha convertit tres unitats de bombers forestals (UBF) –que fins ara eren de reforç– en anuals i ha afegit tres autobombes anuals. Quant als mitjans aeris d’extinció, a més dels drons, es comptarà amb dos nous helicòpters de coordinació, sis d’extinció i un més de gran capacitat, a més de dos avions amfibis i set de càrrega en terra.

Ximo Puig defensa les sinergies entre les diferents institucions per tal de prevenir els incendis forestals

D’altra banda, el cap del Consell ha assegurat que “la prevenció és la principal àrea de treball”. En aquest sentit, Puig ha apuntat que aquesta trobada “constitueix un exemple de col·laboració necessària per a lluitar de forma més eficaç contra el foc”. “La cooperació entre institucions ha augmentat clarament en aquests dos anys “i és un camí irreversible”, ha destacat Puig. El cap de l’Executiu ha volgut agrair a tots els participants el compromís i el treball realitzat a l’hora de sumar tot el seu talent i generar sinergies que minimitzen un risc que, al territori valencià, “existeix els 365 dies de l’any”.

El president Puig, aquest dimarts, amb el director de l’Agència de Seguretat davant les Emergències. / GENERALITAT VALENCIANA

Així, ha destacat que la fase més important de l’estratègia contra incendis de la Generalitat és la prevenció, que es realitza a través de campanyes de sensibilització, però també la rapidesa a l’hora de detectar el foc i engegar l’operatiu. “Hem d’orientar tot el nostre treball i capacitat a la immediatesa en la detecció i la primera intervenció”, ha declarat. El cap del Consell ha fixat una altra de les principals estratègies en la conscienciació ciutadana. “Ací hi ha un efecte de corresponsabilitat”, ha recordat Puig, que ha volgut agrair el compromís mostrat per tots els mitjans de comunicació que s’han sumat a la campanya de prevenció de la Generalitat ‘Stop al Foc’.

Per últim, el president ha volgut adreçar-se als afectats per l’incendi forestal de Portugal, als quals ha oferit el suport del Consell i ha anunciat que el Govern valencià ha iniciat els procediments per a atorgar la Medalla al Mèrit de la Protecció Civil als tres bombers forestals que el passat 15 de juny van ser aconseguits per un raig mentre participaven en l’extinció d’un incendi forestal a Toixa.

Comparteix

Icona de pantalla completa