Diari La Veu del País Valencià
Cultura treballa per a dotar de més protecció el Palmerar d’Elxr

La Conselleria d’Educació, Investigació i Cultura iniciarà el tràmits pertinents per tal de crear una nova llei de protecció del Palmerar d’Elx. Així ho ha anunciat, aquest dimarts, el conseller titular d’aquest departament, Vicent Marzà, qui ha presidit el Patronat del Palmerar d’Elx, on s’ha acordat assumir un informe per a la creació d’aquesta nova norma que afectarà aquest Patrimoni de la Humanitat des de l’any 2000.

L’esborrany ha estat un encàrrec del Patronat a una comissió conformada per tècnics de Cultura de la Generalitat, de l’Ajuntament d’Elx, de Salvem el Palmerar i dels propietaris dels horts. La normativa preveu que es proposen com a Bé d’Interés Cultural l’ofici de palmerer i l’artesania de la palma blanca.

Aquest informe, segons ha manifestat el conseller, proposa una legislació “adaptada a la realitat del Palmerar”, al mateix temps que dóna una “especial protecció” a aquest bé rellevant. Segons ha explicat Marzà, suposa una normativa “major participada i amb una gestió més transparent i eficient”. En paraules de Marzà, la llei de tutela de l’any 1986 resultava “insuficient”, atés que no recollia els béns immobles. Davant d’això, amb aquesta nova redacció s’homologa la intensitat de tutela i protecció al que proposa la declaració de la UNESCO i s’estableixen vies clares de procediment per a protegir els horts.

Un moment de la reunió del Patronat del Palmerar d’Elx presidida pel conseller Vicent Marzà. / CONSELLERIA CULTURA

“La Generalitat estarà al costat d’aquella gent que vol que el Palmerar estiga especialment protegit i que puga tindre altres usos que, fins ara, no eren possibles”, ha assegurat el responsable de Cultura, qui ha afegit que aquesta millor atenció i el millor ús per part de la ciutadania “augmentarà el valor i la visibilitat d’aquesta riquesa patrimonial de la societat valenciana”.

L’esborrany preveu la creació dels mecanismes oportuns per a protegir el Palmerar en tot el terme municipal amb la creació d’un Registre del Palmerar d’Elx més detallat i coordinat. Es regulen també els béns immobles, com són els usos del reg, de les construccions i de les formes de vida vinculades al conreu de la palmera datilera. Així mateix, es redactarà un Pla Especial de Protecció, alhora que quedaran més clars els drets i deures de les persones propietàries i es limitarà la construcció als horts.

La proposta de nova normativa actualitza i conjunta les normatives existents fins a aquest moment: Llei 1/1986, de 9 de maig, de la Generalitat Valenciana, per la qual es regula la tutela del Palmerar d’Elx; Llei 4/1998, d’11 de juny, de la Generalitat Valenciana, de Patrimoni Cultural Valencià, i la Inscripció del Palmerar d’Elx com a Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO al novembre de l’any 2000.

Comparteix

Icona de pantalla completa