Diari La Veu del País Valencià
Els grans distribuïdors forcen ara a traure València i Alacant de la negociació dels horaris comercialsr

L’encaix del tetris dels horaris comercials es complica. La patronal de la gran distribució, Anged, vol negociar els festius d’obertura lliure a València i Alacant fora de l’Observatori del Comerç autonòmic, segons indiquen fonts presents en la reunió de l’òrgan consultiu de la Generalitat en temes comercials, celebrada aquest dilluns.

En aquest sentit, el conseller d’Economia, Rafa Climent, va acceptar que les dues capitals tinguen “autonomia” en la seua decisió sobre obertures i convoquen els seus observatoris del comerç locals. Ara bé, va advertir que el que decidisquen ha d’anar en sintonia amb “la decisió del conjunt” de l’autonomia. És a dir, si hi ha pacte local a València o Alacant no haurà de diferir del que decidisca l’observatori autonòmic.

De fons, en la iniciativa de la patronal de la gran distribució pesa la seua situació de minoria en l’Observatori, on estan presents Asucova (supermercats), Unió Gremial, Cecoval i Covaco (xicotet comerç), els sindicats, els consumidors, les cambres de comerç, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i els ajuntaments de València i Alacant.

En la reunió es van presentar tres propostes: una d’Anged, una altra d’Unió Gremial i una tercera consensuada per Asucova, Cecoval i Covaco, documents que les patronals i Costa estudiaran en els propers dies per a arribar a un punt de consens.

L’Observatori del Comerç valencià, reunit aquest dilluns,

amb el regidor de Comerç de València, Carlos Galiana, en primer pla.

Gran distribució: 18 festius a les zones sense llibertat horària

La proposta d’Anged passa per reduir de 63 a 40 els dies de lliure obertura a les zones de gran afluència turística (ZGAT). Excloses València i Alacant de l’equació, la proposta de la gran distribució afectaria ciutats com Torrevella, Finestrat o Alboratxe, a més de la zona de platja d’Oriola. A més, Anged proposa ampliar de 28 a 33 els festius de lliure obertura a les ZGAT estacionals, les àrees turístiques on es permet l’obertura en festius només en estiu. A la resta del territori (on no hi ha llibertat horària), la gran distribució suggereix ampliar els dies de lliure obertura dels 10 actuals a 18.

Supermercats i xicotet comerç: 12+2

Permetre l’obertura 30 dies a les ZGAT, incloent-hi València i Alacant, és la proposta d’Asucova (supermercats), Cecoval i Covaco (xicotet comerç). Les associacions defensen que a les ZGAT estacionals es reduïsquen les obertures fins a 25 festius i que a la resta del territori s’autoritzen 12 festius de lliure obertura, més 2 addicionals.

Unió Gremial: 10+2

La patronal del xicotet comerç Unió Gremial limita la seua proposta a la zona sense llibertat horària, on defensa mantindre els 10 dies festius actuals, amb l’opció d’arribar fins a 12. La diferència amb el model actual és que els operadors comercials podrien concentrar aquests dies en períodes de màxim interés comercial, com ara els de la campanya de Nadal.

Dilluns, últim dia per a presentar al·legacions

Tot i la complexitat de les negociacions, des de la Conselleria d’Economia es mostren satisfets perquè “per primera vegada els operadors hagen posat propostes sobre la taula”. Ara bé, mentre avancen les negociacions continua la tramitació parlamentària del decret de reforma de la llei del comerç, que anirà inclòs en la llei d’acompanyament dels pressupostos, una norma que s’aprova en l’últim ple de les Corts de l’any. Dilluns és l’últim dia hàbil perquè les patronals del comerç presenten al·legacions al decret, que entrarà en vigor l’1 de gener de 2018.

Comparteix

Icona de pantalla completa