Diari La Veu del País Valencià
Les muixerangues s'obrin pas a les Fogueres d'Alacantr

Alacant acull aquest diumenge la III Diada Muixaranguera, un esdeveniment que, tot i la seua curta vida, es troba consolidat dins de la festa gran de la ciutat meridional. Huit colles muixerangueres d’arreu del territori valencià participen en l’aplec que reuneix fins a 575 muixeranguers. La música per a alçar les enxanetes la posen les cinc colles de dolçaines i tabals de la ciutat.

La Muixeranga d’Alacant va nàixer el 2014 i un any després va eixir al carrer amb la intenció de compartir amb els veïns allò que havien assajat sota el sostre de la seu. L’any 2015 van organitzar la primera diada, “totalment autogestionada”, recorda Pau Chacón, el mestre de la Muixeranga d’Alacant. L’any següent, va ser l’ajuntament qui es va posar en contacte amb la colla per a demanar-los que aquell germen de la diada continuara.

“Amb tres anys, ja se’ns considera una part més de les Fogueres”, afirma el mestre muixeranguer. Al sud, la “malaltia” per alçar persones està quallant i s’obri pas a les Fogueres, complementant l’oferta de manifestacions culturals al sud del País Valencià. De fet, l’aparició de noves colles creix, segons explica. Una mostra d’eixa proliferació és que en aquesta tercera trobada participarà també la del Campello, una colla jove, “nascuda l’any passat”, destaca el responsable de la colla alacantina.

El nombre de gent que acudeix a la diada augmenta any rere any. / MUIXERANGA D’ALACANT

A Alacant, amb totes les seues animadversions socioculturals vingudes del nord, la muixeranga “està ben posicionada”, diu Chacón. “La gent va veient la muixeranga com una cosa normal i a poc a poc va coneixent aquest món”. Malgrat això, encara han d’escoltar comentaris desafortunats, sobretot a les xarxes socials, on “sempre apareix algun comentari dient-nos catalanistes”. Amb tot, cada vegada hi ha més normalitat i el nombre de gent que acudeix a la diada augmenta any rere any.

Diumenge de diada

L’aplec està dividit en 3 rondes, a banda dels pilars de comiat. En aquesta edició s’espera una qualitat tècnica de totes les muixerangues mai vista a la ciutat. Els espectadors podran ser testimonis de l’evolució i el treball de les colles durant aquest any, ja que formaran figures més complicades i han augmentat el nombre de components.

En la III Diada Muixeranguera participaran la Nova Muixeranga d’Algemesí, la Muixeranga de la Safor, la Jove Muixeranga de València, Muixeranga de Cullera, Muixeranga de Xàtiva, Muixeranga la Torrentina i la Muixeranga el Campello, que acompanyaran la Muixeranga d’Alacant, és a dir, l’amfitriona.

La música la posen més de 50 dolçainers i tabaleters de la Colla Sant Antoni d’Alacant, la Colla d’Alacant, la Colla Sant Blai d’Alacant, la Colla la Canya i la Colla el Cocó, que aporten el toc musical essencial per a la construcció de figures.

Comparteix

Icona de pantalla completa