Diari La Veu del País Valencià
Alacant consolida les Fogueres Culturals com una proposta d’oci per a Sant Joan

Aquest cap de setmana comença a Alacant la setmana gran de les Fogueres de Sant Joan, una festa declarada d’Interés Turístic Internacional. Mentre comencen a traslladar-se les peces de la Foguera Oficial, tot i que encara no s’han començat a plantar la resta de fogueres i barraques, arriba el temps de la festa.

A més de les activitats habituals organitzades al voltant dels monuments, les mascletaes, les desfilades (Entrada de Bandes, Ofrena de Flors i la Desfilada Folklòrica) i la festa nocturna, que començarà el proper dimarts a racons i barraques, l’ajuntament ha tornat a apostar, per segon any consecutiu, per una oferta d’oci basada en la cultura més tradicional i ha agrupat, amb el nom de Fogueres Culturals, tot un seguit d’actes que, fins a l’arribada de l’actual corporació, se celebraven al marge dels actes institucionals.

Aquest diumenge tindrà lloc la III Jornada Muixeranguera. Aquesta activitat, que el primer any va estar organitzada per la llavors recent estrenada Muixeranga d’Alacant, s’ha consolidat amb gran èxit el primer diumenge de festes. Des de migdia i fins al començament de la mascletà (que serà la primera del concurs d’enguany), nou colles vingudes de tot el territori construiran les seues figures al costat de la plaça dels Estels, acompanyades per les colles de dolçainers i tabaleters d’Alacant el Cocó, Sant Antoni i Sant Blai. La resta de colles participants seran la Muixeranga d’Algemesí, La Jove Muixeranga de València, el Ball de Negrets de l’Alcúdia i les Muixerangues d’Alacant, Sueca, Cullera, la Safor, Xàtiva i la recent creada del Campello.

El pròxim divendres 23 de juny, a la plaça de l’Ajuntament, els grups de Danses Cresol i Postiguet oferiran, a les 19:30 hores, la Dansà d’Alacant, que està documentada des de finals del segle XIX, tot i que hi ha indicis que el seu origen va tindre lloc en el segle XVI. A més, també hi haurà la Desfilada Folklòrica, que eixirà des de la plaça dels Estels a partir de les 21 hores i arribarà fins a l’ajuntament, on els Tornejants d’Algemesí oferiran les danses que formen les processons de la Mare de Déu de la Salut, declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Tanmateix, no acaba tot amb la cremà del dia de Sant Joan. Com ja és habitual, des del dia 25 fins a Sant Pere, el 29 de juny, Alacant celebrarà el Concurs Internacional de Focs Artificials a la platja del Cocó, i a aquesta segona part de les Festes de Fogueres s’incorporen, de dilluns 26 a dimecres 28, tallers de jocs populars per als xiquets a càrrec de la Colla de Nanos del Raval Roig.

Comparteix

Icona de pantalla completa