Diari La Veu del País Valencià
El Consell reforça amb una llei el caràcter públic i universal de la sanitatr

La nova Llei de Salut que el Consell vol aprovar durant els propers mesos defineix el sistema sanitari com a un servei públic de gestió pública directa, segons ha anunciat la consellera Carmen Montón durant la roda de premsa posterior a ple del govern. Tot i que continuaran existint convenis i contractes amb empreses privades –per al transport en ambulància i les ressonàncies, per exemple–, Montón s’ha mostrat contundent en afirmar que “el que afecte la planificació i el cor de l’atenció sanitària ha de ser públic”

La consellera ha assegurat que la norma explicita que “s’ha d’anar finalitzant el model de concessió sanitària” –l’anomenat model Alzira–, on tot un centre de salut es troba en mans d’una empresa.

La llei també vol deixar palesa la universalitat de la sanitat al País Valencià. Això ja estava previst mitjançant un decret aprovat als pocs dies de la presa de possessió del govern del Botànic, recorregut després pel govern de Mariano Rajoy. A efectes pràctics, ara es vol garantit per llei l’atenció als immigrants en situació irregular que van quedar fora de l’assistència gratuïta poc després de l’arribada del PP al govern espanyol.

Salut mental i atenció farmacèutica

Un altre dels aspectes nous és la incorporació de la salut mental en la llei, amb especial esment de la coordinació entre les conselleries amb competències en matèria de sanitat, igualtat i polítiques inclusives per a proporcionar una atenció integral que garantisca la continuïtat de les cures i reduïsca les diferències entre els departaments de salut.

A més, la nova norma inclou un capítol per tal que totes les persones reben atenció farmacèutica “de forma contínua, òptima, de qualitat, segura i eficient en tots els àmbits assistencials i en totes les etapes” del tractament.

Donació i trasplantaments

La modificació de la llei incorpora també un article relacionat amb la donació, els trasplantaments d’òrgans i les cèl·lules mare dirigit a promoure les actuacions necessàries per a fomentar la donació voluntària i gratuïta de sang, òrgans, teixits i cèl·lules, incloent-hi cèl·lules provinents de sang perifèrica, cordó umbilical i medul·la òssia.

Comparteix

Icona de pantalla completa