Diari La Veu del País Valencià
Les ‘Kellys’ d’Alacant no podran cobrar menys que les cambreres de pis contractades pels hotels

Les patronals d’hostaleria i UGT han signat un principi d’acord per a renovar el conveni col·lectiu del sector, que afecta 40.000 treballadors. El nou conveni estarà vigent fins al 31 de desembre del 2020 i preveu augments salarials del 3% per al 2017, del 2% per al 2018 i de l’1,5% el 2019 i 2020. En total, el 2020 els salaris del sector s’hauran revaloritzat un 8%.

L’acord també afecta l’externalització de servicis, en pactar que les empreses que subcontracten faenes de recepció, pisos, neteja, bar, cuina o menjador-restaurant hauran d’incloure una clàusula al contracte en què s’obligue l’empresa externa a complir amb totes les obligacions salarials establides en el conveni del sector.

Aquesta mesura pot beneficiar el col·lectiu de cambreres de pis, les encarregades de netejar les habitacions dels hotels. En alguns hotels aquest servici està subcontractat a empreses multiservicis, que paguen salaris inferiors als del conveni col·lectiu, per la qual cosa algunes treballadores s’han mobilitzat a través de l’associació Las Kellys.

Hosbec valora positivament l’acord

Subscriuen l’acord la patronal benidormera Hosbec, l’Associació Provincial d’Hotels d’Alacant, l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme de la Marina Alta i l’Associació Provincial d’Empresaris d’Hostaleria d’Alacant. Per la part sindical, només ha subscrit l’acord UGT PV, majoritari a la taula de negociació. CCOO PV ha mostrat la seua conformitat amb tot l’acord excepte amb l’aspecte de la subcontractació, ja que no consideren suficient la garantia d’aplicar els conceptes salarials del conveni d’hostaleria a totes les empreses que externalitzen servicis.

El president d’Hosbec, Antoni Mayor, ha assegurat que el nou conveni és “un bon acord per a totes les parts”. A parer seu, “els empresaris han sigut molt sensibles a determinades qüestions plantejades pels sindicats” i han fet un “exercici de responsabilitat i coherència” en subscriure l’acord. “En les nostres empreses no s’han fet retallades en salaris ni tan sols en els anys més durs de la crisi i amb aquest acord es consolida el poder adquisitiu del conjunt dels treballadors que presten servicis en l’hostaleria alacantina”, ha afirmat.

Comparteix

Icona de pantalla completa