Diari La Veu del País Valencià
Direcció per director i ciutadania per ciutadans: així són les recomanacions de Sanitat per a evitar el llenguatge sexista

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha elaborat una guia no sexista del llenguatge amb recomanacions d’ús per a l’àmbit sanitari. Aquesta mesura forma part del desenvolupament de la Llei d’Igualtat i del Pla d’Igualtat de l’administració sanitària valenciana. El document, que s’ha fet arribar als departaments de salut perquè s’aplique i s’incloga en les propostes d’ús del llenguatge en els escrits oficials, recomana feminitzar professions i càrrecs, l’ús de dobles formes o utilitzar paraules del gènere femení que expressen universalitat.

Així ho han indicat fonts d’aquest departament a Europa Press, segons les quals en altres administracions s’han desenvolupat documents similars a aquest, presentat recentment, i que serveix per a donar pautes d’ús d’un llenguatge neutral o recomanacions als treballadors davant els dubtes que se’ls presentaven en aquest sentit.

En la guia, la Conselleria de Sanitat explica que el llenguatge és “un fenomen social, dinàmic, flexible i transformador” en el qual es poden reflectir les desigualtats existents en el tracte i les oportunitats entre dones i homes. En aquesta línia, afegeix que l’ús no sexista del llenguatge contribueix a “comportaments i conductes personals i col·lectives respectuoses amb la igualtat de gènere i la diversitat en el nostre entorn”.

El text assenyala que se sol justificar l’ús del masculí amb l’argument que és genèric i abasta tots dos gèneres, així com amb el principi d’economia lingüística o amb raons d’estil, encara que considera que es tracta de tòpics falsos.

Per aquest motiu, considera que és necessari realitzar canvis en l’ús del llenguatge usat de forma habitual “perquè puga nomenar les dones que són ateses en els serveis sanitaris o en l’entorn laboral, perquè es facen visibles i puguem definir-les com a persones amb identitat pròpia i no supeditada al genèric masculí”.

Indicacions “útils”

Així, algunes indicacions “útils” són la feminització de professions i càrrecs (cal evitar l’ús de l’article femení seguit del substantiu masculí, com en el cas de la mèdic o la president, i optar per la cap de servei, la directora mèdica o la farmacèutica); evitar el nom del col·lectiu (el personal sanitari, facultatiu o d’infermeria); evitar el masculí genèric per a incloure dones i homes (els malalts per les persones malaltes, els ancians per les persones majors) i usar paraules del gènere femení que expressen “universalitat” (la persona, la ciutadania o l’administració).

A més a més, recomana al·ludir a l’òrgan i no a la persona (la direcció, la gerència, el servei de...); usar pronoms no marcats de gènere com qui o els qui en substitució de el, els o aquells; eliminar l’article en substantius neutres al gènere (citar pacients, convocar representants de l’associació…); eliminar el substantiu i substituir-lo per es en el cas que ho permeta la claredat de la redacció o utilitzar barres inclinades en impresos (interessada/t, el/la celadora o fill/a).

En aquesta línia, també proposa cercar frases o expressions alternatives (segons manifesten alguns pacients per hi ha pacients que manifesten; alguns investigadors de la diabetis per algunes recerques sobre al diabetis, etc.); substituir construccions copulatives que exigisquen adjectiu en masculí per d’altres (estar compromesos amb al sanitat per tenen compromís amb la sanitat), o l’ús de dobles fórmules (les i els infermers, el i la metgessa).

En la redacció de correus electrònics o comunicats, aconsella personalitzar sempre que es puga i usar una barra inclinada, sempre intentant alternar (benvolgudes companyes/s, benvolguts amics/es) i l’ús de l’arrova en comunicació informal.

La Conselleria proposa una sèrie de paraules per a substituir-ne unes altres: infància, criatures, menors o infantesa per a evitar el terme xiquets; clientela en lloc de clients; ciutadania per ciutadans; infermeria o personal d’infermeria per infermers/es; descendència per fills; personal o plantilla per empleats; personal mèdic per doctors; adreça per director; autoria per autors; alta voluntària a petició pròpia per alta voluntària del pacient i acudir a la seua consulta mèdica habitual per acudir al seu servei mèdic habitual, entre unes altres.

Polèmica

Davant aquesta informació, publicada aquest dimecres per Levante-EMV, l’escriptor i acadèmic Arturo Pérez Reverte s’ha fet ressò de la notícia, que ha repiulat, amb el següent missatge en el seu compte de Twitter: “Criatures i criaturos, supose. I resulta que sí. Encara que ja estem atapeïdíssims, segueixen cabent ximples. I ximples”.

La consellera de Sanitat, Carmen Montón, li ha replicat amb un altre missatge, en la mateixa xarxa social: “Sobren insults per a menysprear accions a favor de la igualtat. Des del simbòlic a l’estructural tot és important. Seguim treballant”.

Comparteix

Icona de pantalla completa