Diari La Veu del País Valencià
Salvador retreu a Foment que utilitze el País Valencià com a banc de proves del Corredor Mediterrani

La Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori ha rebut amb optimisme, però també amb certa cautela, el recent anunci del Ministeri de Foment que informa de la intenció d’implementar l’ample de via internacional en el tram ferroviari Castelló-Tarragona. Una decisió que, d’una banda, suposa una bona notícia per als passatgers que freqüenten l’Euromed amb destinació Barcelona perquè es reduirà el temps del trajecte en mitja hora, però que, de l’altra, evidencia, segons la Conselleria, la “falta de planificació i la improvisació” de Foment respecte al pas del Corredor Mediterrani pel País Valencià, ja que la implantació de la doble via d’ample internacional suposa la recuperació del projecte inicial.

“Hem perdut quatre anys”, va lamentar ahir la consellera d’Obres Públiques, María José Salvador, que va retreure al govern espanyol que “ara canvie les regles de joc” i que, després d’apostar pel tercer fil en el tram València-Castelló durant anys, ara recupere el projecte original d’instal·lar via d’ample internacional en el tram Castelló-Tarragona. Una situació que, va advertir, pot restar competitivitat a les empreses valencianes que hauran d’adaptar els seus trens a l’ample europeu quan arriben a Castelló, ja que cap al sud l’ample de via és l’ibèric.

En una trobada amb els mitjans de comunicació, Salvador va demanar ahir al govern espanyol “inversions” i “solucions” perquè les empreses valencianes puguen adaptar els seus trens a l’ample europeu i no hagen de perdre competitivitat. La consellera va fer una crida a l’Estat per tal d’ajudar les companyies valencianes que hauran de conviure amb dos amples de via diferents i va reclamar inversions “perquè no es genere un greuge comparatiu cap a les empreses de la nostra zona que necessiten transportar en aquest ample”, va dir Salvador.

Malgrat que l’anunci de l’adaptació del tram Castelló-Tarragona a l’ample internacional no desagrada la Conselleria perquè suposa “baixar cap al sud” l’ample europeu –en paraules del secretari autonòmic d’Habitatge, Josep Vicent Boira–, aquest nou canvi de rumb en els plans del ministeri sí que ha sobtat el departament que dirigeix María José Salvador, qui considera que Foment “no pot canviar les regles del joc cada vegada que té problemes interns i que paguen les conseqüències les empreses valencianes. Són necessàries solucions per a convertir el material i poder circular de Castelló a Vandellòs en ample internacional”.

Els experiments de Foment

Salvador va lamentar que la decisió del govern de Mariano Rajoy de tornar “a la proposta inicial” supose haver “perdut quatre anys” i tornar a la “casella d’eixida una altra vegada”. “No entenem la falta de planificació”, va dir la consellera, que també va apuntar que “aquesta solució suposarà nous retards que se sumaran a incompliments reiterats com l’arribada de l’AVE a Castelló”.

La consellera va ser molt gràfica a l’hora de definir l’actitud del govern espanyol amb els trams valencians del Corredor Mediterrani. Per a Salvador, les anades i tornades i els canvis d’opinió dels responsables de Foment respecte a una infraestructura ferroviària “prioritària” per a la competitivitat demostren que “la Comunitat Valenciana és el banc de proves del govern espanyol amb el Corredor Mediterrani”. Davant aquesta “improvisació”, des de la conselleria reclamen a Madrid un “cronograma” i una “planificació adequada” en actuacions com les del Corredor Mediterrani “perquè les notícies i el compromís arriben amb comptagotes i les autonomies i les empreses necessiten conéixer la situació real per a poder planificar” les seues inversions.

“La situació que viu el tram València-Castelló amb tercer fil i la solució anunciada entre Castelló i Vandellòs, amb dues vies solament d’ample internacional, és única en tot l’estat espanyol. No existeix una altra singularitat de trams com a la Comunitat”, va ressaltar Salvador, tot destacant els entrebancs que això suposarà per a les empreses exportadores.

Igualment, va comentar que “la solució basada en el tercer fil aplicat en distàncies llargues i amb caràcter no temporal està desaconsellada pels experts en la matèria” i va recordar que “finalitzat el període de proves encara s’està esperant que l’Agència Estatal de Seguretat Ferroviària homologue aquesta fórmula de tercer fil entre València i Castelló”.

La titular d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori va advertir que el tercer fil també “està provocant problemes de saturació en aquest tram que empitjoraran “quan entre en funcionament l’AVE i el Corredor Mediterrani per a mercaderies en plenitud”. “Açò no passa ni a Madrid, ni a Barcelona, ni a Sevilla ni a Màlaga”, va lamentar Salvador.

Comparteix

Icona de pantalla completa