Diari La Veu del País Valencià
Mostra Viva del Mediterrani creix en cine i música a l’espera de ser municipalitzada en 2018

La V edició de la Mostra Viva del Mediterrani (MVM), un dels festivals de la ciutat que va pagar els plats trencats de l’alcaldessa Rita Barberà, comença a recuperar la seua pròpia versió original. Torna als origens lentament mentre espera ser municipalitzat de nou cap al 2018. Aquest dimecres es van avançar, al Teatre Rialto, detalls de la present edició, com ara el cartell amb la seua al·legòrica palmera, una obra de l’artista Victòria Cano; les dates i aspectes de la programació, on destaca la incorporació de dues seccions oficials de cinema competitives i la Trobada de Música de la Mediterrània, que consistirà en cinc concerts i comptarà amb la destacada presència de grups valencians que conviuran amb propostes vingudes de Grècia, el Magrib, Itàlia, França i de la zona balcànica.

Entre les novetats anunciades es troben l’ampliació del vessant fílmic del festival, vertader element dels origens de la Mostra, amb la creació de dues seccions competitives de llargmetratges i curtmetratges. Els dos guardons tindran una dotació econòmica: 4.000 euros per al millor film i 1.000 per al millor curt. “Era el moment d’arreplegar les produccions que s’estan fent als països mediterranis”, explica a aquest diari Vicent Gregori, secretari i coordinador del festival. Les pel·lícules poden ser de qualsevol gènere i no poden haver-se estrenat a València amb anterioritat. D’aquesta manera, el MVM ha fet una passa més endavant i ha nomenat un comité que farà la selecció dels films que opten a cadascuna de les seccions –aquestes han de ser com a molt de 2015–. Encara no s’ha tancat el termini, però, a hores d’ara, la resposta dels cineastes està sent bona, ja que ha arribat un nombre de candidats destacat, segons Gregori.

De la mateixa manera, han creat un guardó per a distingir la millor directora i que serà atorgat pel festival Dona i Cinema en reconeixement al creixent nombre de dones que es dediquen a aquesta professió. Continuarà paral·lelament a les seccions oficials la Finestra Oberta per a donar visibilitat a les últimes produccions fetes a la mar Mediterrània. A més a més, es retrà homenatge a l’actriu i directora libanesa Nadine Labaki, responsable de la pel·lícula Caramel. La Mostra Viva se sumarà, a través de les seues seccions, a les commemoracions del 150é aniversari del naixement de Blasco Ibáñez, així com a l’efemèride dels 80 anys de la capitalitat republicana de la ciutat de València.

Suport a l’audiovisual

Davant la lentitud de la posada en marxa de la nova radiotelevisió valenciana, l’associació que impulsa la mostra i l’Institut Valencià de Cultura van veure necessari que el festival posara el seu granet d’arena per a donar suport al sector audiovisual valencià. En eixe sentit, s’ha creat Cinema Valencià, que consta d’un seguit de projeccions i presentacions per a donar a conéixer els últims projectes cinematogràfics que no volen estrenar-se encara perquè esperen l’oportunitat de fer-ho en altres festivals específics i que així tindran l’ocasió de fer passes que els aproximen als agents i promotors del sector. L’oferta cinematogràfica es completa amb un cicle de Cine Francés, projeccions infantils, videoclips i la Mostra Educativa orientades als escolars.

Reapareix la Trobada de Música

Una altra de les grans novetats és la reincorporació de la Trobada de Música de la Mediterrània. Es tracta d’un cicle de cinc concerts –tots ells gratuïts– que es repartiran entre el Palau de la Música, els Jardins del Palau i La Nau de la Universitat de València. L’associació encara està treballant amb els noms dels grups que configuraran el cartell; no obstant això, la configuració i l’aposta de l’organització passa per donar un pes considerable als grups valencians.

Els dies 11, 12 i 13, els concerts seran dobles, de manera que hi haurà dos concerts: un d’un grup valencià i un altre d’un grup procedent de França, Grècia, Itàlia, el Magrib i grups que fan música balcànica. El concert del dia 14 tindrà lloc als Jardins del Palau i serà la gran aposta del festivla pel rock valencià per a tractar d’arribar a un públic més jove i divers, expliquen. En aquest concert està previst que actue Mox, entre altres grups locals.

El dia 15, la música es trasllada a La Nau de la Universitat de València, on els organitzadors treballen per a tancar un programa basat en la música de banda, d’orquestra i cors, ja que representen un tret característic autòcton.

Remunicipalització de la MVM

La Mostra va nàixer a recer de l’Ajuntament de València en la dècada dels 80 del segle passat amb la intenció de ser un mirall de la cultura conreada a les riberes mediterrànies a través de la cinematografia. Amb el PP en el govern municipal i autonòmic, el gir cap a les grandiloqüències i la projecció a qualsevol preu va entrar en la Mostra de València-Cinema del Mediterrani, que va utilitzar estrelles internacionals –bàsicament hollywoodenques– per a guanyar impacte. Depenia de la Fundació Municipal del Cine, un ens públic controlat per la regidoria de Cultura. El dispendi era cridaner, com per exemple el fet de dur el caribeny Andy Garcia per a promocionar les seues pel·lícules en un festival d’àmbit mediterrani. L’any 2011, Rita Barberà va anunciar que la Mostra de València plegava i ho justificava per la situació de crisi econòmica.

Des del primer moment en què l’associació que impulsa l’actual Mostra Viva va agafar la iniciativa de mantindre la flama del festival ho va fer amb la intenció que algun dia l’esdeveniment es remunicipalitzara, segons afirma Vicent Gregori. Aleshores, no hi havia cap alternativa viable més enllà de crear un col·lectiu cívic per a mantindre la Mostra. “La nostra intenció és que l’ajuntament siga el promotor principal”, apunta.

En aquests moments, el consistori està estudiant com fer “reviscolar” la Fundació Municipal de Cine, que ara és un ens extingit –i en el seu moment judicialitzat per les irregularitats comeses per la regidoria que ocupava Maria José Alcón, implicada també en l’operació Taula– i no té pressupost, com recorda Gregori.

Els tècnics de l’ajuntament estan buscant solucions legals per a poder dotar de pressupost i personal la Fundació. Quan això passe, és a dir, quan l’ens públic tinga pressupost i personal, l’Associació Mostra Viva del Mediterrani seurà a raonar amb l’ajuntament el traspàs de poders i “veure en què podem participar nosaltres”, afegeix el secretari de l’associació. En aquesta V edició, queda descartat que puga succeir; ara bé, tot apunta que serà en 2018 quan la Mostra torne a ser municipal. Aleshores l’ajuntament portarà les regnes i el col·lectiu serà un col·laborador més, distingit per haver mantingut viva la mostra, però un més al costat dels actuals coorganitzadors –l’Institut Valencià de Cultura, la Biblioteca Valenciana i la Universitat de València– i de les col·laboracions que rep de l’Octubre CCC, la Fundació SGAE, el MuVIM, l’Institut Français, Finestra Nou Circ, Dones en Art, Casa Àrab i Casa Mediterrani.

Comparteix

Icona de pantalla completa