Diari La Veu del País Valencià
Fuset recull les necessitats de les Falles després de 21 anys de polítiques improvisades

El regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, va explicar aquest dilluns els detalls de l’estudi sociològic inclòs en el Pla Estratègic de Falles que impulsa l’Ajuntament de València per a “fer una radiografia completa i global de la festa de les Falles”. L’enquesta complementa uns altres estudis sobre impacte econòmic, mediambiental i turístic. L’objectiu és “saber com són, què volen i com pensen els fallers de base”. L’estudi és el primer que fa el consistori després de 21 anys, ja que la darrera recerca similar fou un estudi sociològic parcial de Rafael Ninyoles del 1996. Anteriorment s’havien fet estudis similars en 1900 i 1984-1985. Per tant, les decisions polítiques de les últimes dècades que afecten el món faller han estat improvisades o decidides unilateralment sense escoltar les bases i a través d’un procés homologable.

Fuset va comparéixer juntament amb Adolfo López, responsable de l’empresa que ha realitzat l’enquesta sociològica, Invest Group, i Gil Manuel Hernández, coordinador del Pla Estratègic de les Falles. “L’estudi sociològic pretén fer una radiografia del món faller per a saber com són, què pensen i què volen els fallers. I si volem que les Falles siguen allò que els fallers volen, hem de preguntar-los”, va afirmar Fuset. En un primer moment es parlava d’entre 1.000 i 1.100 enquestats i, finalment, s’han fet prop d’un miler d’enquestes; un mostreig gran, ja que representa els 46.000 fallers censats a la ciutat de València.

Els resultats recullen l’opinió de les bases de la festa perquè els fallers diguen quins són els canvis que voldrien que es produïren i quins aspectes són els que més els agraden. A més, també expliquen que les Falles són una festa plural en què participa gent de molt diversa ideologia i de molt diversa condició econòmica i acadèmica que conviu i fa possible la festa als casals, segons va explicar el regidor.

Davant la polèmica suscitada per diferents mitjans de comunicació, que denunciaven l’existència de preguntes per a recollir la simpatia amb l’alcalde o la confessió religiosa, tant Fuset com el responsable de l’empresa van insistir que l’objectiu d’algunes de les preguntes era obtenir un perfil sociològic. “El que s’està fent és un estudi sociològic, a càrrec d’una empresa professional del sector, que es complementarà amb un estudi sobre l’impacte econòmic de la festa de les Falles, un altre sobre el seu impacte ambiental i també amb un estudi d’impacte turístic, ja que són alguns dels factors més importants de les Falles que estem obligats a estudiar a través de treballs científics que valoren el patrimoni faller, especialment ara que les Falles són Patrimoni Immaterial de la Humanitat”, va afegir el regidor.

En el cas del treball sociològic, Fuset va ressaltar que és homologable a qualsevol altre estudi de característiques semblants, com els que realitza el CIS (Centre d’Investigació Sociològica). De la mateixa manera, tant Fuset com Gil Manuel Hernández van justificar la realització de l’estudi que ve recollit, a més a més, en la declaració i reconeixement de les Falles per la UNESCO com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Els fallers volien dir la seua

“El 87% de les persones a què s’ha convidat a participar han accedit i han respost les preguntes. De tots ells, només un 0,4% ha decidit no concloure l’enquesta”, va assenyalar Pere Fuset. En tots dos casos, aquests índex estan per baix de l’habitual en aquest tipus de treballs, que són mecanismes de participació directa.

Adolfo López va detallar la llarga trajectòria de la seua empresa durant 25 anys en aquest tipus d’estudis i ha garantit l’anonimat dels enquestats “i el respecte escrupolós a les seues dades personals, que no seran conegudes per ningú”. Finalment, Pere Fuset va incidir que “hi havia demanda de participació i estem satisfets d’aquesta enquesta totalment homologable i realitzada amb preguntes de valor sociològic que poden ajudar a conéixer i potenciar millor la nostra festa”. “Les dades demostren que els fallers volien dir la seua”, va afegir.

Comparteix

Icona de pantalla completa