Diari La Veu del País Valencià
Suspens en reciclatge: 5 milions de llandes i botelles de plàstic es perden cada dia

El reciclatge no és la solució. Eixe és el missatge que va llançar ahir Greenpeace durant la presentació del document Un Mediterrani ple de plàstic, l’informe on l’organització ecologista alerta de la “invasió” de tota mena d’envasos, bosses i altres materials que estan convertint la mar en una “sopa de plàstic” semblant a les conegudes acumulacions de deixalles que es produeixen en alguns indrets de l’oceà Pacífic.

El responsable de la campanya de Contaminació, Julio Barea, va aportar dades concretes. Al País Valencià es consumeixen 7 milions de llandes i botelles de plàstics “d’un sol ús” cada dia. Només dos milions es reciclen. Cinc milions “es perden” i moltes acaben a la mar. A l’estat espanyol la xifra és de 50 milions d’envasos, dels quals es recuperen 20 milions.

Els membres de Greenpeace ofereixen una roda de premsa a la coberta del Rainbow Warrior, al port de València. / DANIEL GARCÍA-SALA

Per això, el 72% del fem que es trau de les platges és plàstic, una mínima part dels milers de tones acaben surant per la mar i, amb el temps, s’hi enfonsen. Les anàlisis fetes per diversos estudis han trobat aquest material fins a 3.000 metres de profunditat. Entre el 21% i el 54% de tots els fragments de microplàstics del món es troben a la conca mediterrània, segons els diversos estudis analitzats per Greenpeace. El 96% de les mostres de deixalles recollides a la superfície del Mediterrani són materials plàstics.

Les xifres resulten aclaparadores. Per això, la solució proposada per Greenpeace va molt més enllà de la millora dels sistemes de reciclatge. Segons Julio Barea, “cal tallar l’aixeta a la producció de plàstics, sobretot els d’un sol ús, que es poden substituir per altres materials, i que els qui fabriquen, venen i es lucren amb aquests productes se’n facen responsables”. Aquesta conclusió arriba després de constatar que el ritme de creixement de la producció en un 50% durant els darrers deu anys fa que ni amb la millora del reciclatge es puga frenar la invasió de deixalles per tots els ecosistemes.

L’alcalde València, Joan Ribó, i el portaveu de Greenpeace, Julio Barea, examinen les bales de plàstic preparades per al seu reciclatge. / DANIEL GARCÍA-SALA

A l’estat espanyol, el problema s’agreuja per la mala qualitat del reciclatge. Greenpeace va exhibir ahir cinc bales de plàstic suposadament preparades per a servir de matèria primera per a futurs envasos. Barea va aclarir que la quantitat exposada suposa “una hora del consum d’aquesta mena d’envasos” al País Valencià. També va animar els presents a acostar-se i olorar el plàstic premsat perquè comproven la quantitat d’impureses del material “moltes vegades inservible per a la reutilització” i que “ha de tornar als abocadors”.

Enfront del reciclatge, com a solució a llarg termini, Greenpeace proposa canvis legislatius que obliguen a l’ús d’envasos reutilitzables, com les tradicionals botelles de vidre retornables o com s’està fent amb la substitució de les bosses de plàstic dels supermercats per altres formes de transportar la compra.

Comparteix

Icona de pantalla completa