Diari La Veu del País Valencià
El Consell i la Universitat de València creen la Càtedra d’Economia Feminista per a valorar el treball invisible de la dona

La Generalitat i la Universitat de València crearan una Càtedra d’Economia Feminista per a valorar el treball “invisible” de la dona i que elabore indicadors que ajuden a prendre les decisions polítiques necessàries per a afavorir la igualtat entre homes i dones. Així ho han explicat aquest dimecres la vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra; el conseller d’Economia Sostenible, Rafael Climent, i el rector de la UV, Esteban Morcillo, en la presentació d’aquesta iniciativa.

La càtedra comptarà amb un finançament de 30.000 euros per part del Consell, que l’aprovarà en la seua reunió del pròxim divendres, i s’engegarà en els pròxims mesos una vegada concloga el procés de selecció del seu director.

Oltra ha assenyalat que s’està assistint a una reducció del concepte d’economia, ja que “solament es pensa en les grans xifres” i “no es valora el treball invisible, aquell que no té preu, quan és una sustentació fonamental de la nostra societat”. De fet, el PIB (Productor Interior Brut) no té en compte que més del 50% de la nostra economia no és remunerada, ha apuntat Climent.

En aquest sentit, Oltra ha constatat que el treball remunerat és “molt recent en la història de la humanitat”, mentre que “no hi ha hagut cap societat en la qual no hi haguera persones que cuidaren de les altres”, un treball que “normalment han exercit les dones, i ho segueixen fent, majoritàriament”. No obstant açò, ha lamentat que “no té valor perquè no tenen un preu d’intercanvi” malgrat que és “un element fonamental que sosté la nostra societat”.

De la mateixa manera, aquesta càtedra estudiarà com ha de ser l’economia perquè siga sostenible i, en aquest sentit, s’ha referit als grans corrents de l’ecofeminisme. Així mateix, s’encarregarà d’elaborar indicadors que “ajuden a prendre decisions polítiques”. “O feminitzem l’economia o les generacions futures tindran problemes a curt termini”, ha advertit.

En aquest sentit, ha apuntat que l’anterior govern del PP va deixar “una falta total d’indicadors, sobretot en l’àmbit social, però també econòmic”, per la qual cosa prenia “les decisions polítiques a la babalà”. Per contra, ha destacat que el nou Consell està desenvolupant “un sistema base d’indicadors, des d’una aliança amb les Universitats, perquè les decisions polítiques tinguen una base científica i uns criteris objectius”.

Aplicació pràctica

Oltra ha recalcat que aquesta Cátedra “no solament serà teòrica, sinó que tindrà una part d’economia aplicada”. En aquest sentit, ha destacat que desenvolupar la cura de persones “crea treball, ben remunerat, estable i que no es pot deslocalitzar” com s’està comprovant amb la Llei de Dependència o la Llei de Renda Mínima.

La vicepresidenta ha ressaltat que és un dia “important” i “un pas més per a feminitzar tots els mites de la nostra vida” i en aquest sentit ha apuntat que “no és causal” que els Premis Max de teatre que s’han celebrat aquesta setmana a València hagen tingut una reivindicació feminista “molt important” com “tampoc és casual que, per primera vegada, en els Premis Jaume I hi haja més dones que homes”.

“Tot açò forma part d’un corrent que està impulsant els poders públics, però sobretot la societat, per a construir un món més igualitari”, ha afirmat. Així, ha apuntat que aquesta càtedra “entronca” amb aquest moviment.

Per la seua banda, el rector Morcillo ha destacat “la importància de l’educació com un element de canvi social” i en aquest sentit ha apuntat que aquesta càtedra és també “un reconeixement a la labor de la universitat en les últimes dècades per a enfortir la igualtat efectiva entre homes i dones”. “Som i volem seguir sent una universitat de referència en el feminisme, no solament com un moviment de pensament, sinó també en la seua transversalitat i pragmatisme, ja que ha de transformar la vida quotidiana”, ha recalcat.

De la mateixa manera, el conseller Climent ha destacat que amb aquesta càtedra es dóna “un pas més” per a “canviar la nostra societat”. Així, ha incidit que “el treball reproductiu i de cures és el que sosté la nostra societat” i “a partir d’ací cal analitzar la situació econòmica per a poder actuar”. En aquesta línia, ha ressaltat que aquesta càtedra ajudarà a evolucionar la societat i a “valorar tot el treball que fan les dones des de la cura de la llar, dels fills i de les persones majors”.

Comparteix

Icona de pantalla completa