Diari La Veu del País Valencià
On gaudir de l’art si eres un bebé de zero a tres anys

Amb l’escassedat de públics i la gran oferta d’oci, els espais i centres culturals per antonomàsia van iniciar, en els darrers anys, projectes didàctics adreçats a escolars per a captivar-los de les bondats que acullen museus, sales i auditoris. Actualment, hi ha tallers adreçats a la jovenalla a tots els espais culturals però, quan el ciutadà té entre zero i tres anys, l’oferta cultural es resumeix a concerts de música tradicional per a xiquets o el cicle Bebesol, un seguit de concerts per a nadons que va encetar el Palau de la Música el passat mes de març.

Aquesta setmana, Alacant es va incorporar a la xarxa d’espais museístics per a bebés que està estenent el Consorci de Museus pel territori valencià. L’Espai de Telles està ubicat al Museu de Belles Arts de la ciutat i s’uneix, així, al que ja s’hi troba al Centre de Carme, a València, on va nàixer el projecte pilot que es va posar en marxa fa sis mesos. La pròxima ciutat a tindre un lloc on els xiquets de zero a tres anys puguen gaudir l’experiència pedagògica i artística serà Castelló de la Plana, que l’acollirà al seu Museu de Belles Arts i a l’Espai d’Art Contemporani, tal com va explicar el director del Consorci de Museus, José Luís Pérez Pont.

Per l’Espai de Telles del Centre del Carme han passat 3.000 bebés en sis mesos. / CENTRE DEL CARME

El Centre del Carme va posar en marxa l’Espai de Telles fa mig any amb l’assessorament de la cooperativa d’escoles infantils Ninos i l’empresa Arquilecturas, que es va fer càrrec de crear i dissenyar el lloc seguint la pedagogia tavola lluminosa, de Reggio Emilia. L’espai està adreçat a bebés de zero a tres anys que, acompanyats dels seus pares, poden gaudir de l’art d’una manera adaptada. La iniciativa tractava de cobrir les necessitats d’una franja d’edat que no preveu cap museu de manera permanent, va afirmar Pérez Pont a aquest diari.

L’èxit aconseguit a València, per on han passat 3.000 bebés, apuntala la idea d’exportar l’experiència a altres espais museístics del territori que depenen del Consorci. Els visitants poden gaudir d’una zona adequada als infants i als pares, on hi ha joguets educatius integrats en l’espai seguint la idea lúdica que planteja l’origami, raona el director del Consorci. Els bebés poden reconéixer llums i ombres, formes geomètriques, colors i descobrir el seu cos a través dels espills integrats, de manera que fomenten la psicomotricitat en aquesta etapa de la vida. Tot plegat està inserit com una zona permanent del museu.

El Consorci de Museus treballa perquè els espais que gestiona tinguen una zona permanent per a bebés. / CENTRE DEL CARME

A Alacant, però, seguint el programa educatiu “Comencem de 0”, s’ha augmentat i millorat la proposta utilitzant, entre d’altres, taules de llum del fons del Consorci de Museus. La superfície es presenta com un espai mutant amb elements manipulatius per a iniciar l’experimentació. El Consorci de Museus està treballant per a portar la mateixa proposta al Museu de Belles Arts de Castelló de la Plana. D’aquesta manera, tots dos serien els primers espais museístics de l’Estat que posen l’art a l’abast dels bebés de manera permanent. Paral·lelament, s’està treballant de buscar una proposta diferent, però amb la mateixa finalitat, per a l’Espai d’Art contemporani de Castelló de la Plana. La finalitat és que els espais que gestiona el Consorci cobrisquen el dret a accedir a la cultura en totes les edats.

L’IVAM aposta pels adolescents

Només el Centre del Carme i el Palau de la Música compten amb oferta cultural per a bebés a la ciutat de València. Altres espais, com l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), centren les accions a partir dels quatre anys. Tot i que no descarten, en un futur, crear activitats adreçades als infants, ara per ara, el museu no té una sala per als bebés.

“Hi ha una franja d’edat a la qual no es fa massa cas; l’adolescent”, apunten des de l’IVAM. Per a tractar de seduir-los, el museu dirigit per José Miquel G. Cortés compta amb un departament de didàctica que programa tallers al voltant d’autors i les seues obres. Un dels darrers èxits, recorden des de l’IVAM, va ser l’activitat Això no és art!, que ràpidament va aplegar un grup fixe cada dissabte per a participar en el taller.

Això no obstant, l’oferta orientada per als bebés i les seues famílies dins de l’IVAM queda reduïda a contacontes durant les dates nadalenques.

MuVIM

En les mateixes circumstàncies que l’IVAM es troba el Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM): l’espai, depenent de la Diputació de València i dirigit per Rafa Company, no té cap espai destinat a xiquets de zero a tres anys. Les activitats infantils que programen estan orientades per a infants més grans, és a dir, de 3-4 anys endavant.

Comparteix

Icona de pantalla completa