Diari La Veu del País Valencià
El Santander compra per un euro el Popular en el primer rescat bancari sense fons públics

El Banco Santander ha anunciat aquest dimecres la compra del 100% del Popular per un euro, segons ha indicat la companyia presidida per Ana Botín a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Per a digerir l’entitat, “quasi en fallida”, segons el Banc Central Europeu (BCE), el Santander ampliarà capital en 7.000 milions d’euros. Els clients mantindran la totalitat dels seus dipòsits i hi tindran accés en tot moment, tal com ha destacat la Comissió Europea.

“El BCE estima que Banco Popular està pràcticament en fallida segons les directrius que fixa l’article 18 del mecanisme de resolució bancària”, ha apuntat l’organisme europeu, que ha titllat d'”inviable” el futur en solitari del Popular per “l’important deteriorament” patit en les últimes setmanes per l’entitat que presidia Emilio Saracho. La junta única de resolució del BCE va donar llum verda a la venda aquest dimarts a la nit i aquest dimecres la CNMV ha suspés la cotització del Popular.

El Santander haurà d’assumir actius immobiliaris del Popular, com ara promocions, habitatges i terrenys de difícil venda, per valor de 37.000 milions d’euros. A més, haurà de carregar amb les pèrdues acumulades per l’entitat, que només en 2016 van ascendir a 3.485 milions d’euros.

Intervenció sense diners públics

La compra del Popular pel Santander es converteix en la primera intervenció d’un banc que pilota la Unió Europea, sense l’ús de diners públics. Ha sigut la primera ocasió en què la junta única de resolució ha fet servir la seua autoritat per a assumir el control d’una entitat. Els perjudicats per l’operació són els accionistes del Popular, que assumiran pèrdues, i Saracho, destituït per Botín i substituït per José García Cantera, directiu de confiança de la propietària del Santander.

Comparteix

Icona de pantalla completa