Diari La Veu del País Valencià
Tocar ‘La Gioconda’ ja és possible al Museu de Belles Arts

Les persones amb qualsevol discapacitat visual podran tocar sis pintures emblemàtiques de la història de l’art al Museu de Belles Arts de València, que acull fins al 3 de setembre l’exposició Hui toca el Prado.

La pinacoteca valenciana, junt amb el Museu del Prado, amb patrocini de la Fundació AXA i la col·laboració de la Fundació ONCE, presenta aquesta iniciativa on, a través d’imatges en relleu, es capgiren obres accessibles per als visitants. La mostra està composta per cinc obres procedents del museu madrileny, com La forja de Vulcà de Velázquez, El para-sol de Goya, Noli me tangere de Correggio, La Gioconda del taller de Leonardo da Vinci, El cavaller de la mà al pit del Greco i Bodegó amb carxofes, flors i recipients de vidre de Van der Hamen, aquestes tres últimes reproduïdes a grandària real. A més a més, aprofitant l’avinentesa, s’afegirà a l’exposició Salvador Eucarístic de Joan de Joanes, una de les obres més emblemàtiques del Museu de Belles Arts de València.

Les obres, que representen la pintura religiosa, la mitològica, l’escena costumista, el retrat i la natura morta, podran ser recorregudes i tocades amb les mans. Desenvolupat amb la col·laboració de professionals amb discapacitat visual, aquest projecte compta amb material addicional com ara panells i cartells en braille, audioguies de suport que proporcionen les indicacions necessàries per a fer el recorregut tàctil de les peces exposades i ulleres opaques –que impedeixen la visió– per a facilitar aquesta experiència sensorial a tot tipus de públic.

La reproducció en relleu de les obres, desenvolupada a partir de fotografies en alta resolució a les quals es confereixen textures i volums de fins a 9 mil·límetres, s’ha realitzat amb la tècnica “didú” dels Estudis Durero.

Comparteix

Icona de pantalla completa