Fiscalia arxiva la investigació per adjudicacions de la consellera Cebrián a Tragsa

El ministeri públic determina que els fets no són constitutius de delicte
/ València
2 juny 2017 01:00h
Consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián

La Fiscalia Provincial de València ha arxivat la investigació oberta per possible malversació en relació amb unes adjudicacions de treballs –encomanes de gestió– realitzades per la consellera d'Agricultura i Medi ambient, Elena Cebrián, a l'empresa pública Tragsa, dependent del Ministeri, en detriment de Vaersa –mercantil dependent de la Generalitat.

Així ho han confirmat a Europa Press fonts del ministeri públic. El fiscal ha adoptat aquesta mesura després de rebre un informe de la conselleria i en determinar que els fets no són constitutius de delicte algun, segons han indicat les mateixes fonts.

El procediment va partir d'una denúncia interposada pel sindicat Unió Sindical Obrera de la Comunitat Valenciana (USOCV) davant el ministeri públic a l'octubre del passat any per la presumpta comissió d'un delicte de malversació de cabals públics, dos de prevaricació i un delicte fiscal.

En resum, es qüestionava l'adjudicació directa per part de la Conselleria d'Agricultura, així com diverses encomanes de gestió –treballs amb seguiment, estudi i altres labors– i obres a l'empresa Tragsa, que es considerava com a mitjà propi –la qual cosa li permetria no pagar el 21% d'IVA– malgrat que la nova Directiva Europea sobre contractació pública l'excloïa d'aquesta condició. En concret, segons arreplegava la denúncia, la conselleria va realitzar, després de l'entrada en vigor de la normativa europea, a proposta del director general, tres adjudicacions directes a Tragsa com a mitjà propi per un valor total de 4.091.763,07 euros.

Aquesta directiva defineix, de forma restrictiva, en el seu article 12, les condicions que ha de complir qualsevol persona jurídica per a ser considerada com a mitjà propi d'una administració pública. Segons USO, Tragsa no complia els requisits per a considerar-se com a mitjà propi del Consell. USO qüestionava també en la seua denúncia altres dos aspectes de la conselleria: el pagament de l'IVA i la comparativa de tarifes. No obstant açò, el ministeri públic, després d'estudiar tots aquests aspectes, ha decidit arxivar el procediment en no veure delicte.

La consellera Elena Cebrián, al costat del president Puig, en la presa de possessió / GVA (J.A. CALAHORRO)

El president de la Generalitat, Ximo Puig, poc després que després que la Fiscalia obrira aquesta recerca per possible malversació, va expressar la seua "confiança i satisfacció absoluta" amb "el magnífic treball" dut a terme per la consellera d'Agricultura i Medi Ambient. 

next