Diari La Veu del País Valencià
Món Orxata asseu Facebook en el banc dels acusats

Món Orxata, l’empresa dels carrets de distribució d’orxata ambulant, ha aconseguit seure en el banc dels acusats Facebook per primera vegada fora dels tribunals de Califòrnia. La mercantil va denunciar el gegant per tancar-li la seua pàgina sense previ avís i després de sis anys de funcionament. De cop va desaparèixer tota la informació que havien anat acumulant i que els havia permés fer-se un forat entre els seguidors i clients, segons expliquen els seus fundadors.

L’empresa va seguir tots els procediments administratius per a conéixer els motius que havien provocat el “tancament permanent” de la pàgina sense obtindre cap resposta de la multinacional radicada a Palo Alto (Califòrnia). És per això que Món Orxata va decidir plantar batalla judicial, tot i que el Col·legi l’Advocats de València els va advertir que les possibilitats d’èxit eren mínimes, ja que quan hom fa ús d’aquest tipus de serveis firma i accepta que si vol portar als tribunals l’empresa –en aquest cas Facebook– ha de fer-ho en un tribunal dels Estats Units i sota la seua legislació.

Això no obstant, Món Orxata va tirar endavant i, ara, el tribunal d’instrucció número 1 de València en una interlocutòria desqualifica aquesta clàusula abusiva de la multinacional i aconsegueix que Facebook siga jutjada per primera vegada a l’estat espanyol. El Ministeri Fiscal ha donat suport a l’admissió a tràmit de la de denúncia i està previst que el judici puga celebrar-se d’ací a un any.

En la seua argumentació, el jutjat admet que presentar la demanda als Estats Units suposa un “cost desproporcionat” per a una xicoteta empresa i és “contrària” a sentències anteriors del Tribunal Constitucional.

L’objectiu de l’orxatera valenciana és que els plets es resolguen al país de l’usuari i no sota les lleis de Califòrnia i que Facebook canvie la seua política a l’hora de donar de baixa un perfil perquè ningú més, empreses o particulars, veja “malmesos els seus drets”, expliquen els fundadors de Món Orxata a alguns diaris com Valencia Plaza o La Vanguardia.

Comparteix

Icona de pantalla completa