Diari La Veu del País Valencià
El Consell intenta modificar els horaris comercials via llei d’acompanyament dels pressupostos

El compte enrere per a restringir la lliure obertura comercial en diumenges i festius es posa en marxa. La intenció del Consell és reformar el decret d’horaris comercials mitjançant la llei d’acompanyament dels pressupostos, segons indiquen a Diari La Veu fonts de la Conselleria d’Economia, amb la voluntat d’aplicar la nova regulació a partir de l’1 de gener del 2018.

La llei d’acompanyament dels pressupostos és una norma que acompanya els comptes de la Generalitat i que sol votar-se a les Corts en l’últim ple de l’any. El seu nom real és llei de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera, atés que en puritat serveix per a modificar impostos i taxes. No debades, l’any passat el Consell va emprar aquesta norma per a modificar l’escala autonòmica de l’IRPF.

Ara bé, en la pràctica, la llei d’acompanyament dels pressupostos és una norma òmnibus on s’encabeixen tota mena de canvis en el corpus legislatiu de la Generalitat. Per exemple, el 2016 s’hi va incloure des d’una modificació de la llei de protecció d’animals de companyia fins a una modificació del règim de dedicació dels alts càrrecs.

22 dies per a pactar els nous horaris comercials

Més enllà de la fórmula legal triada per a modificar els horaris comercials, aquest divendres el Consell inicia el procés administratiu per a reduir els festius que poden obrir les botigues 30 dies a l’any a València i Alacant, alhora que es permet obrir 16 festius a la resta del territori. Aquest és el principi d’acord a què van arribar aquest dijous el director general de Comerç, Natxo Costa, i les patronals del comerç.

Fins al 23 de juny les patronals del comerç podran presentar al·legacions a la iniciativa de la Generalitat i, posteriorment, si hi ha acord entre el Consell i els operadors del sector, s’iniciarà la tramitació a les Corts de la modificació del decret d’horaris comercials.

La voluntat d’Economia és eliminar les zones de gran afluència turística (ZGAT), en les quals es permet la llibertat horària, i declarar les ciutats de València i Alacant com a municipis turístics. Juga en contra de l’eliminació de les ZGAT el fet que vénen regulades per una llei estatal i, per tant, l’única forma d’eliminar-les és modificar la norma al Congrés dels Diputats.

Nous horaris comercials amb acord o sense

La prioritat de Costa és aconseguir el suport unànime de les patronals del comerç als nous horaris comercials per a evitar que cap organització presente un recurs en contra de la nova normativa. Per això, el 14 de març es convocarà el grup de treball d’horaris comercials i, el 19 de juny, l’Observatori del Comerç, l’òrgan consultiu de la Generalitat per a les qüestions que afecten el sector.

A hores d’ara es perfila que la patronal de la gran distribució, Anged, cedirà en la reducció a 30 dels festius que poden obrir les grans superfícies a València i Alacant a canvi de poder obrir més festius a la resta del territori: dels 10 actuals a 16. Si no hi ha acord, Economia impulsarà pel seu compte una normativa més restrictiva de la llibertat d’horaris, que passarà perquè només es permeta obrir vint dies a l’any a València i Alacant.

Comparteix

Icona de pantalla completa