Diari La Veu del País Valencià
Compte enrere per a desbloquejar els horaris comercials

El director general de Comerç, Natxo Costa, està entestat a tancar el conflicte pels horaris comercials. La lliure obertura de les botigues en diumenges i festius impulsada pel govern espanyol va generar una batalla legal entre els operadors comercials i la Generalitat que pot acabar en les properes setmanes.

Amb aquest objectiu, la setmana del 19 de juny es convocarà l’Observatori de Comerç de la Generalitat, l’organisme consultiu amb què el Consell acorda amb les empreses i els consumidors les mesures que afecten el sector, segons avancen fonts d’Economia a Diari La Veu.

El pas previ a aquesta reunió serà la trobada que aquest dijous celebrarà Costa amb representants dels principals actors del comerç: la patronal de la gran distribució Anged, on estan representats El Corte Inglés i Carrefour; l’associació de supermercats Asucova, de què formen part Mercadona, Consum i Masymas, i les tres patronals del xicotet comerç, Unió Gremial, Cecoval i Covaco.

Principi d’acord de les patronals

Les cinc patronals han mantingut converses durant les darreres setmanes per a tancar un principi d’acord que s’espera que passe per limitar la lliure obertura dels comerços en festius a València i Alacant a canvi d’estendre la llibertat horària a la resta del territori.

Tant si hi ha un acord entre les patronals com si continua el bloqueig, la setmana del 12 de juny se celebrarà una reunió de la comissió de treball de l’Observatori encarregada de consensuar els horaris comercials.

En aquest grup de treball estan presents, a banda d’Anged, Asucova, Unió Gremial, Cecoval i Covaco, altres actors com ara els sindicats, els consumidors, les cambres de comerç, la Federació de Municipis i els ajuntaments de València i Alacant. Les conclusions de la comissió aniran a l’Observatori de Comerç que tindrà lloc una setmana després.

O pacte o legislació

La prioritat del Consell és aconseguir un acord pactat entre el gran comerç, partidari d’estendre la llibertat horària més enllà de les zones actuals, i els xicotets comerciants, reticents a permetre l’obertura en festius. Ara bé, si les patronals no aconsegueixen tancar cap pacte la Generalitat legislarà per a restringir l’obertura dels comerços els festius.

A hores d’ara poden obrir, tots els diumenges, els comerços de les zones de gran afluència turística (ZGAT) de València i Alacant. Al cap i casal aquestes zones són les de l’avinguda Corts Valencianes, l’estadi Ciutat de València, el Jardí del Túria, la Marina Reial, Ciutat Vella i l’Eixample. A Alacant l’àrea de lliure obertura inclou l’avinguda Maissonave i el seu entorn.

A la resta del territori valencià les botigues només poden obrir deu diumenges o festius a l’any, amb la qual cosa alguns operadors comercials han presentat recursos en observar un greuge comparatiu. És el cas d’Ikea, que va perdre un recurs contra la Generalitat per aquesta qüestió. Una nova legislació satisfactòria per al sector contribuiria a reduir els litigis.

Comparteix

Icona de pantalla completa