Diari La Veu del País Valencià
El TSJ rebutja la petició de dos centres de suspendre cautelarment la renovació del concert educatiu

El Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià ha rebutjat la petició de dos centres de suspendre cautelarment la resolució de la Conselleria d’Educació que regula la renovació de concerts educatius.

En dues actuacions, la sala quarta del Contenciosa Administrativa desestima la suspensió de la norma que havien sol·licitat la Fundació Institució Cultural Domus, de la localitat de Godella, i el Centre Integrat La Purísima-Franciscanas, situat a València, a causa dela pèrdua d’aules concertades en batxillerat arran de la resolució de l’administració educativa.

L’alt tribunal valencià ja va desestimar la suspensió cautelaríssima –és a dir, per la via d’urgència i sense escoltar la Generalitat– de la renovació de concerts educatius per al pròxim curs que havien demanat aquests dos centres. El tribunal va tramitar, aleshores, la petició com a mesura cautelar i abans de resoldre-la va donar dos dies a la Conselleria perquè formulara les al·legacions que considerara oportunes.

En els seus arguments, la Generalitat ha presentat els informes de la cap del Servei de Centres Privats i Concertats, en el qual s’assenyala que els dos centres que han recorregut, en la seua zona i respecte de les unitats de batxillerat, “són els que menys preferència tenen per a renovar el concert”.

L’administració afegeix que no es produeix un dany irreparable o de difícil reparació, atés que res impedeix als centres mantenir les seues aules, això sí, “com a unitats privades sense concerts, ja que en cap cas l’execució de la resolució suposa que el centre haja de suprimir-les ni que els alumnes es queden sense escolaritzar”. Finalment, esgrimeix que “cal apreciar l’existència d’evidents interessos contraposats, concorrent un evident interés públic”.

Escoltades les parts, la sala, que subratlla que en les presents resolucions no s’entra en el fons de la qüestió, recorda que la mesura cautelar no es pot aplicar de forma generalitzada en la via contenciós-administrativa i la doctrina de l’aparença de bon dret “solament en comptades ocasions pot aplicar-se com a raó determinant de la decisió però no quan l’aparença pretén deduir-se de la pura discrepància del recurrent amb l’aplicació i interpretació de les normes aplicades per l’administració”.

A més, apunta que els centres no acrediten la irreparabilitat del dany que comporta l’execució de la resolució impugnada que, en definitiva, suposa una determinació del nombre de places escolars per al curs en el centre docent recurrent, “ja que, respecte al mateix, es tracta en tot cas de perjudicis econòmics la reparació dels quals és evident”.

En tercer i últim lloc, la sala, que no considera que siga aplicable en aquest cas una interlocutòria del TSJ d’Aragó a què es referien els recursos, manifesta que, “en el contrast d’interessos que en el present cas es troben en conflicte, en principi, presenten una major entitat els perseguits i titulats per l’acte impugnat que els al·legats per la part”.

Una vegada feta pública la resolució del TSJ, el centre La Purísima ha anunciat que seguirà envdavant amb el procés contenciós i ha anunciat que presentarà un recurs de reposició contra la resolució que desestima la petició cautelar.

Comparteix

Icona de pantalla completa