Diari La Veu del País Valencià
Els partits del Botànic fan equilibris al voltant de la censura a Rajoy

“Si el que vol és que en parlem, ho està aconseguint”. Això és el màxim que el portaveu del PSPV a les Corts concedeix a la moció de censura presentada per Podem per a descavalcar Mariano Rajoy de la presidència del govern espanyol. Més enllà d’això es tracta, a parer del polític socialista, d'”una errada política, tàctica i estratègica si el que de debò es vol és desplaçar Rajoy”.

Els portaveus parlamentaris de la majoria d’esquerres al parlament van escenificar ahir un duel d’esgrima a primera sang per a demostrar que la seua és la postura més adient per a oposar-se al govern de Rajoy a curt termini i per a tombar-lo en algun moment del futur.

El síndic de Podem, Antonio Montiel, va encetar la justa amb un retret contra Compromís, on també va deixar clar que la prioritat del seu partit no és tant la caiguda de Rajoy com que es parle de la possible caiguda de Rajoy. “El que ens interessa és que el debat estiga a la societat. No és tant una qüestió d’aritmètica parlamentària; si en sume 4 i me’n porte 1, eixes coses a què sembla jugar Compromís. Cal aprofitar tots els espais públics i socials per a parlar de la situació del país i de les alternatives. L’única viable, decent i democràtica és que Rajoy deixe de ser president. Si és farà en un o dos espentons, ja ho veurem”.

El síndic de Podem, Antonio Montiel, vol que “el debat sobre la moció de censura contra Rajoy arribe al carrer”. / CORTS VALENCIANES

La prioritat per a Compromís és una altra. Segons el seu portaveu, Fran Ferri, tot i que “és urgent presentar una moció de censura, és més urgent que s’hi presente, isca endavant i s’aprove”. Compromís, doncs, posa l’accent en l’efectivitat de la mesura. “Que tots els grups del canvi s’asseguen a parlar. Encara que els que l’han presentada continuen encabotats a tirar-la endavant siga com siga encara que sàpiguen que el resultat serà ‘no’ i Mariano Rajoy acabarà fumant-se un puro en honor a eixa moció de censura, nosaltres ja hem dit que donarem suport a totes les mocions de censura contra un govern nefast, corrupte, que ens margina”, va puntualitzar Ferri.

El síndic de Compromís no va amagar el distanciament amb Podem i va negar que la seua posició es dega a un intent de “centrar l’atenció”. La coalició comparteix govern amb el PSPV i tots els seus pronunciaments oficials s’adrecen a l’estabilitat del Consell. Això s’ha vist en el resultat de les primàries, on no ha furgat gens en la ferida de la derrota de Ximo Puig i l’aparell del partit. Amb la moció de censura, Compromís està deixant que el nou lideratge del PSOE prenga possessió i s’aclarisca el tipus d’entesa a què puguen arribar Pedro Sánchez i Ximo Puig. De la fortalesa del President de la Generalitat i de com isca del proper Congrés Nacional del PSPV depén en bona mesura la salut del govern.

Des de Compromís, Fran Ferri defensa una moció de de censura “que isca endavant i s’aprove”. / CORTS VALENCIANES

Podem no vol saber res dels recels de Compromís contra la moció de censura. Per això, Montiel va aclarir que “la pilota està a la teulada del PSOE” i està a l’espera que, “si no reacciona” abans que es debata al Congrés dels Diputats el 13 de juny, “ho faça immediatament després”. Si atenem a la reacció del síndic socialista a les Corts, Manolo Mata, encara caldrà esperar aquesta reacció. “Aquesta moció de censura no pot ser per a la promoció personal de ningú. No conec ningú excepte els votants de Podem –i cada vegada menys– que vulga Pablo Iglesias de president de govern”, va assegurar Mata.

El portaveu del grup del PSPV va ser encara més gràfic pel que fa a la moció encapçalada per Podem. “Veiem amb molta simpatia la proposta de Compromís. El senyor Iglesias no genera consens. Si jo estiguera al grup parlamentari del Congrés m’hi abstindria. Si la situació espanyola és d’emergència i el PSOE aconsegueix 176 vots no ha de dubtar-ho. Però si hi ha una persona que, a hores d’ara, té 176 vots per a aprovar un pressupost que aixafa els valencians, eixe és Mariano Rajoy”, va sentenciar el síndic socialista.

Comparteix

Icona de pantalla completa