Cullera i el Consell arriben a un acord per a desfer "l'embolic" del Manhattan 14 anys després

/ Cullera
30 maig 2017 01:00h
Simulació del Manhattan de Cullera
L'organisme desbloquejarà la situació administrativa del projecte heretada dels anteriors governs local i autonòmic, encara que no defineix el model de projecte.
Tal vegada, un dels PAI's més controvertits i polèmics dels últims anys a un municipi va ser l'afamant Manhattan de Cullera, un projecte que es podia identificar per la megalomania de les administracions municipals i autònomica del PP. Aquesta urbanització preveia la construcció de 33 torres de fins a 25 altures i dos hotels de 40 pisos i va ser aprovada pel ple de Cullera el 2010. Ahí va quedar tot. Tant el model de projecte com les obres no s'han iniciat.
L'Ajuntament de Cullera i la Generalitat han iniciat els tràmits per a desbloquejar l'embolic del projecte urbanístic del Manhattan. Divendres passat, l'alcalde de la ciutat, Jordi Mayor; el sotssecretari autonòmic de la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Francesc Signes, i la directora de l'Entitat d'Infraestructures de la Generalitat Valenciana (EIGE), Helena Beunza, van mantindre una reunió en la qual van acordar constituir la comissió de seguiment del conveni per a la gestió i el desenvolupament del Pla Parcial del Sector NPR-5 'Bega-Port'.
Aquest organisme havia d'haver-se creat quan el consistori i la conselleria signaren el conveni el 2003, no obstant això, mai no es va fer. "Açò va suposar una falta de control absolut per part de l'ajuntament sobre el desenvolupament del programa per la deixadesa dels anteriors governants", ha denunciat Mayor.
El pas donat ara servirà per a "reprendre un diàleg trencat entre ambdues administracions durant els governs del Partit Popular", circumstància que ha sigut "molt perjudicial per als interessos de Cullera", destaca l'alcalde.
La comissió Ajuntament- Consell havia d'haver-se creat quan el consistori i la conselleria signaren el conveni el 2003, no obstant això, mai es va fer

Aquest nou clima de diàleg i enteniment permetrà iniciar el desbloqueig d'assumptes relacionats amb el PAI del Manhattan, enquistat des de fa més d'una dècada. Mayor va assistir a la trobada juntament amb l'edil d'Urbanisme, Juan Vicente Armengot, i ha destacat que la sintonia amb el nou Consell "és absoluta" i posa en relleu que la voluntat de totes les parts passa per "arribar a acords que beneficien els interessos de Cullera".

Jordi Mayor i Francesc Signes quan va finalitzar la reunió

El nou govern local treballa de forma discreta en el desbloqueig del Manhattan des que començara l'actual mandat "perquè la situació amb la qual ens hem trobat és molt complexa econòmicament i administrativament", apunta Mayor. En eixe sentit, "el diàleg entre les Administracions implicades directament no és una opció sinó una obligació que ara estem complint".

Deute de 2 milions
Un dels assumptes que haurà d'abordar la comissió de seguiment del pacte és el deute de més de dos milions d'euros que l'antic Institut Valencià de l'Habitatge (IVVSA) —actual EIGE— reclama al consistori en concepte de redacció d'informes, estudis i projectes relacionats amb el polèmic pla urbanístic del Manhattan. La gerent d'aquest organisme també va estar present en la trobada de divendres i la voluntat d'acord és absoluta.
El sotssecretari de la consellera Francesc Signes ha destacat "la necessitat que l'administració autonòmica i la local treballen conjuntament amb la finalitat de gestionar, sota els principis de responsabilitat, lleialtat institucional i transparència; els interessos de tots els ciutadans de la Comunitat Valenciana". En el cas del conveni per a la gestió i el desenvolupament del Pla Parcial del Sector NPR-5 'Bega-Port', el primer pas era complir-lo constituint la Comissió de Seguiment. "A partir d'ara, treballarem conjuntament per a resoldre la problemàtica heretada com a conseqüència, entre altres qüestions, d'una gestió ineficaç i descoordinada. El respecte a les institucions és essencial per a assegurar el compliment del principi de legalitat i seguretat jurídica", ha assegurat.
"El fet que els anteriors governs local i autonòmic trencaren les seues relacions en el tema del Manhattan ha propiciat situacions lamentables com aquesta que ara haurem d'arreglar", comenta Jordi Mayor, qui ha subratllat que "la situació es resoldrà de forma favorable als interessos de la ciutadania de Cullera i sense perjudicar l'economia municipal".
En eixe sentit, ha conclòs afirmant que "una vegada més, el nou govern local està havent de reconduir una situació enverinada heretada dels anys de mala gestió de l'època de Rafael Blasco i Ernesto Sanjuán. Ens van vendre la idea que tot el del Manhattan estava clar i l'única cosa sobre la qual no hi havia dubtes és que tot era un absolut descontrol".
next