Diari La Veu del País Valencià
L’elecció de delegats al congrés del PSOE trenca la unitat dels ‘sanchistes’

L’elecció dels delegats del País Valencià que assistiran al 39é Congrés Federal del PSOE amb Pedro Sánchez ja com a nou secretari general no ha sigut el camí de roses que es preveia el passat divendres. El missatge d’unitat llançat per la formació socialista i materialitzat amb la renúncia del seu líder, Ximo Puig, a encapçalar la llista es van trencar ahir precisament a la demarcació del secretari general del PSPV-PSOE.

A diferència dels “congressets” celebrats a les demarcacions de València i Alacant, on es va aconseguir aprovar una llista de consens entre partidaris de Sánchez i de la seua contrincant a les primàries del passat cap de setmana, Susana Díaz, al conclave del PSPV-PSOE de Castelló van concórrer dues propostes: una de consens liderada per la sotssecretària de la demarcació del PSPV, Estíbaliz Pérez, que va obtindre el 58,62% dels 203 vots totals, i una altra d’afins a Sánchez, encapçalada per l’exsenador Pep Lluís Grau amb el suport del 41,37% dels vots (84).

Des del PSPV de Castelló van explicar que la intenció del partit era presentar una única llista de consens avalada per l’executiva i d’acord amb els resultats de les primàries socialistes, amb representació equitativa dels valedors de Sánchez i els altres dos candidats, Díaz i Patxi López.

No obstant això, la negociació al congrés de la Pobla Tornesa no va fructificar i la delegació d’11 persones estarà composta per sis delegats de la llista de Pérez i cinc de Grau que són Vicente Aparisi, Rocío Ibáñez, Guillem Alsina, Miriam Caravaca, Jorge García, Susana Ros, Diego Vila, María Cano i Enrique Escuder.

Gestora al PSPV d’Alacant

A més, el procés també va estar marcat per les fissures a la demarcació d’Alacant. El secretari general de la formació, David Cerdán, va presentar la seua dimissió despús-ahir per estar en contra del sistema de la composició de la llista de 32 delegats que representaran els socialistes alacantins en el 39é Congrés i que estarà encapçalada per l’exalcalde d’Elx, Alejandro Soler.

Cerdán va denunciar que el procediment “s’ha fet de la mateixa forma que fa 20 anys: els dos o tres de sempre en una taula braser a les fosques i decidint sense comptar amb ningú”. L’exdirigent va recalcar que la seua dimissió no té a veure amb la composició de la llista. “El motiu és molt senzill: venim d’un procés il·lusionant amb la victòria de Pedro Sánchez, que havia demanat participació directa de la militància i respecte als secretaris generals, i acabem amb un procés que es fa de la mateixa forma que fa 20 anys”, va indicar.

Cerdan va dir que el 39é Congrés “no és un procés transcendental de vida o mort” i que requeria un gest d’acord amb la nova direcció del PSOE.

La dimissió suposarà l’entrada d’una gestora en la formació alacantina fins a la celebració del congrés al setembre o octubre, encara que l’exsecretari va subratllar que, després de cinc anys en el càrrec, “no suposarà res estar tres o quatre mesos sota una gestora quan no s’ha de decidir res important”. Per tant, va considerar que la seua eixida “no perjudica l’organització i el partit”. Cerdán va comunicar la seua decisió a Pedro Sáchez i Ximo Puig.

Lista admitidos by Juanito Muñoz on Scribd

Comparteix

Icona de pantalla completa