Diari La Veu del País Valencià
Altea espera milers de persones per a la Trobada d’Escoles en valencià de la Marina Baixa

Altea acull aquest dissabte, 27 de maig, la XXIX Trobada d’Escoles en Valencià de la Marina Baixa, que se celebrarà al poble antic d’Altea. Al voltant d’uns 7.000 assistents, molts d’ells els xiquets de tota la comarca, gaudiran d’aquest aplec de caràcter festiu i reivindicatiu, organitzat per la Coordinadora per l’Ensenyament en Valencià de La Marina Baixa i Escola Valenciana amb la col·laboració de la Regidoria d’Educació de l’Ajuntament d’Altea. A més d’Altea, participen a la jornada les següents poblacions: Benidorm, Callosa d’En Sarrià, Finestrat, L’Alfàs del Pi, La Nucia, La Vila Joiosa, Orxeta, Polop de la Marina, Relleu, Sella i Tàrbena.

L’alcalde d’Altea, Jaume Llinares; la regidora d’Educació, Vicenta Pérez, i la representant de la Coordinadora Per l’Ensenyament en Valencià de La Marina Baixa, Rosa Maria Soler, han presentat les activitats de la Trobada, que es desenvoluparan al llarg de la jornada de dissabte d’11:30 a 20:30 hores.

Prèviament a les activitats de dissabte, aquesta vesprada tindrà lloc, al Centre Social d’Altea, a les 20:30 hores, la taula redona ‘Plurilingüisme: per què?’ amb la participació de Jaume Fullana, director general de Política Educativa de la Generalitat Valenciana; Joan Borja i Vicent Brotons, professors titulars de la Universitat d’Alacant; Noemí Navarro, estudiant del Grau de Mestre en Educació Primària, i Maria Rosa Soler, com a mare. El debat, obert a tot el públic, estarà moderat pel mestre Vicent Romans.

Com ha explicat Maria Soler, la jornada de dissabte començarà a les 11:30 hores i tots els assistents a la Trobada es concentraran al Portal Vell per a anar en cercavila a la Plaça de l’Església, on se celebrarà la Trobada, acompanyats de la dolçaina, el tabalet i la bandeta de la Societat Filharmònica Alteanense. De 12:00 a 14:00h es realitzaran tallers i hi haurà l’actuació del grup de danses Bellaguarda Tradicions. Un voltant de 60 parades, dels 36 centres participants (de primària i secundària de la Marina Baixa), així com uns altres organismes seran els encarregats de desenvolupar els tallers per a menuts i per a grans.

La jornada de dissabte començarà a les 11:30 hores i tots els assistents a la Trobada es concentraran al Portal Vell per a anar en cercavila a la Plaça de l’Església, on se celebrarà la Trobada

A més, els treballs col·lectius d’infantil del Sambori i els dibuixos finalistes del concurs de dibuix s’exposaran al mirador de la casa del rector. També es comptarà amb la participació de la Muixeranga d’Altea.

A les 14:00 hores serà el torn de compartir el dinar de cabasset a les taules que disposarà l’organització. A més, els comerciants de la plaça oferiran bosses de recapte per a emportar a preus populars.

Ja per la vesprada, a les 16:30 hores, tindrà lloc el lliurament dels guardons als centres i entitats participants i del premi del concurs de dibuix per a la portada del díptic. També es donaran els premis Sambori de literatura infantil i juvenil. Finalment, tancaran l’acte, en nom de la Coordinadora per l’Ensenyament en Valencià de la Marina Baixa, Pere Ramon Zaragozí i l’Alcalde d’Altea, Jaume Llinares.

En acabar, hi haurà berenar per a tots els assistents i actuació del cor infantil de l’Escola de Música de la Societat Filharmònica Alteanense. A les 20:30 hores seguirà la música amb el concert de la Gira d’Escola Valenciana, amb l’actuació de Gem, L’Home Brut i King Kong Boy.

La regidora d’Educació, Vicenta Pérez, es mostrava molt satisfeta perquè aquesta XXIX edició de la Trobada es puga celebrar a Altea “en un any tan important per al poble com és la celebració del 4t Centenari de la Carta de Poblament”. Pérez destacava algunes de les activitats que s’han organitzat a nivell local amb motiu de la jornada, com ara l’actuació dels joves d’EsMuAltea. En aquest sentit, ha agraït la participació dels professors de l’Escola de Música, Saray Carrasco i Pere Andani, que han organitzat aquest concert que amenitzarà la cloenda de la Trobada.

Finalment, Jaume Llinares, valorava de forma “molt positiva” tots els actes que estan celebrant-se a la nostra localitat vinculats al 400 aniversari. Per a l’alcalde, “la Trobada serà un dels actes més destacats d’aquesta programació especial dedicada al Centenari. A més, l’activitat suposa una aposta decidida per l’ensenyament en valencià”. ‘’El nostre poble antic és un indret extraordinari i protegit que dóna fe d’aquests últims 400 anys com a poble i que acollirà pares, mares i xiquets de tota la comarca”. Jaume Llinares ha dedicat paraules d’agraïment als organitzadors i col·laboradors i ha augurat que “la Trobada serà un èxit. Per això, anime pares, mares i xiquets a participar de la celebració als carres d’Altea’’.

Comparteix

Icona de pantalla completa