Diari La Veu del País Valencià
Podem rebutja la proposta de Compromís d’ajornar la moció de censura per a intentar sumar el PSOE a l’acord

Després de les primàries del PSOE celebrades el passat diumenge, el tauler polític espanyol està en plena fase de recomposició. En aquest context, Compromís vol tornar a intentar exercir un paper clau per tal d’aconseguir fer fora del govern al Partit Popular. El primer pas ha sigut demanar formalment a Podem que retire la moció de censura presentada contra Mariano Rajoy i així donar temps perquè el nou secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, es resitue i marque les noves línies polítiques per al partit i el grup parlamentari.

L’interés és que la moció de censura contra Rajoy, siga presentada per qui siga presentada, prospere i tinga efecte. És per això que el grup liderat per Joan Baldoví ha demanat aquest dijous al partit de Pablo Iglesias que retire la iniciativa i done així temps perquè el nou PSOE estiga preparat per assumir el paper que li tocaria jugar en la configuració d’un govern alternatiu al PP. Compromís no vol fer d’aquesta qüestió una batalla partidista i en aquest sentit recorda que ells ja van anunciar que donaran suport a una moció de Podem o de “qualsevol partit” que la presente contra Rajoy.

En aquest sentit, Baldoví ha explicat en una roda de premsa celebrada al Congrés que el seu grup comparteix els motius de la moció d’Units Podem, però atès que no compta amb el suport necessari per a tirar endavant, també ha reclamat al partit de Pablo Iglesias que retarde el seu debat, previst per al pròxim 13 de juny, fins que el PSOE configure la seua nou direcció.

El diputat valencià considera que si realment l’objectiu és fer fora del govern Rajoy s’ha de buscar primer els suports necessaris i per a això és fonamental comptar amb el PSOE. És per això que Baldoví ha reclamat a Pedro Sánchez un “gest” perquè Podem decidisca ajornar la moció, alhora que li ha reclamat ser “coherent” amb els plantejaments que ha vingut defensant en la seua campanya de primàries.

Des del seu punt de vista, el primer a moure fitxa ha de ser Sánchez, obrint-se a estudiar la possibilitat de parlar amb els altres partits sobre una eventual moció, la qual cosa facilitaria a Units Podem ajornar el debat previst per al 13 de juny.

Podem seguirà endavant

Units Podem-En Comú Podem-En Marea seguirà endavant amb la seua moció de censura contra el president Mariano Rajoy i no atendrà la crida a ajornar la seua iniciativa realitzada per Compromís, segons han explicat a Europa Press fonts del grup confederal. A més, veuen amb esperança la possible abstenció que està estudiant el PSOE ja que, al seu judici, seria “un primer gest” que demostraria que estan disposats a allunyar-se del PP i de la triple aliança.

Després de la crida del partit valencià a reconsiderar la moció de censura per a comptar amb més temps per a aconseguir el suport del PSOE, Units Podem ha respost que segueixen defensant que tirar al PP “és urgent” i que no se li pot donar “ni un minut més a Rajoy”.

Pont entre PSOE i Podem

Amb la proposta realitzada explicada per Baldoví, Compromís vol tornar a convertir-se en un actor principal en l’escenari polític espanyol i jugar un paper de mitjancer per a tractar de fer viable un govern ‘a la valenciana’ alternatiu al del PP. Amb totes les cauteles que obliga a assumir l’aritmètica parlamentària, en la coalició valenciana consideren que la victòria de Pedro Sánchez en les primàries del PSOE i el redreçament del partit a polítiques més “progressistes” obrin un escenari més propici a un canvi real de govern a l’Estat.

Sánchez, Oltra i Baldoví, en una imatge d’arxiu després de les eleccions de 2015. / DIARI LA VEU

Compromís ja va intentar actuar d’intermediari entre el PSOE i Podem després de les eleccions de desembre de 2015 i fins l’últim moment va intentar arribar a un acord de mínims per a fer possible un govern de progrés. En aquella ocasió, amb la proposta del ‘Acuerdo del Prado‘, la coalició valenciana no va tindre èxit. Ara les coses tampoc no pinten fàcils, però volen intentar-ho de nou. Per aquest motiu demanarà hui a Podem que retire la moció de censura i que done temps al PSOE per a decidir si vol o no seure en una taula per a negociar la manera de fer fora de la Moncloa a Rajoy.

Comparteix

Icona de pantalla completa