Diari La Veu del País Valencià
Educació no modificarà la matriculació tot i la suspensió cautelar del Decret de Plurilingüisme

La Conselleria d’Educació presentarà un recurs d’alçada contra la decisió del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de suspendre cautelarment el nou model educatiu plurilingüe que ha de començar a aplicar-se en setembre. “Tenim tota la garantia que el decret està fonamentat i que té una base tan pedagògica com jurídica. Té l’aval tant del Consell Jurídic Consultiu com de l’Advocacia de la Generalitat i del mateix ministeri. Estem tranquils. Hi presentarem un recurs i, mentrestant, continuarem amb els mateixos processos com fins ara”, va advertir el conseller Vicent Marzà, just després de conéixer la decisió judicial.

El TSJ aplica la suspensió cautelar tot adduint la fonamentació legal dels possibles “greus danys i perjudicis de reparació impossible per als interessos i els drets de la part recurrent”. El tribunal reconeix que és un fet bastant insòlit que una administració com la Diputació d’Alacant interpose un recurs en defensa “dels seus ciutadans enfront d’una disposició que considera contrària a dret”, però situa el recurs dins de l’àmbit de la defensa dels interessos públics. La conclusió és que encara que es pressuposa que la Generalitat també defensa aquests interessos, els defensats per la Diputació d’Alacant prevalen en aquest cas.

César Sánchez, president de la Diputació d’Alacant. / DIARI LA VEU

A parer del tribunal, la Generalitat defensa “el servei públic” de l’educació “in genere” (en general), mentre que la Diputació d’Alacant representa els alumnes que podrien patir “greus danys i perjudicis de reparació impossible” si el Decret de Plurilingüisme s’aplica. El TSJ diu que no entra al fons de la reclamació, però inclou entre les raons per a la suspensió que amb l’acreditació del domini de les llengües que els estudiants obtindran en acabar l’ensenyament obligatori –els títols d’anglés i valencià– “un gran nombre d’alumnes podria veure els seus drets disminuïts”.

Mata: “La suspensió causa danys gravíssims i és incomprensible”

El fet que siga una administració “encarregada de vetlar pels municipis i no de castigar els alumnes” va cridar l’atenció del portaveu socialista a les Corts Valencianes, Manolo Mata, per a qui la decisió del TSJ “és incomprenisble i causa un gravíssim dany als xiquets i xiquetes”. Mata ha sigut molt dur amb el tribunal quan l’ha responsabilitzat de “causar alarma social” i quan ha qualificat de “sarcasme” que el TSJ “al·ludisca que el decret causa danys irreparables quan les primeres acreditacions es produiran en 2024”. De fet, aquest serà l’any que es graduaran en l’educació obligatòria els primers alumnes a qui s’aplicarà el plurilingüisme dinàmic previst al decret educatiu suspés. El diputat del PSPV ha recordat que “ni el ministeri d’Educació ni el PP” com a partit han recorregut contra el decret.

L’STEPV també hi recorrerà contra la suspensió

El Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament del País Valencià també presentarà al·legacions contra la decisió del Tribunal Superior de Justícia i nega que el Decret de Plurilingüisme ataque els drets dels estudiants perquè “hi ha diverses fórmules perquè l’alumnat obtinga les acreditacions de llengües, independentment del nivell en què estiga adscrit el centre. Per tant, no és discriminatori, ja que el mateix decret contempla mecanismes perquè tot l’alumnat obtinga les esmentades acreditacions”

A parer de l’STEPV, les conseqüències de la suspensió cautelar sobre els centres educatius i l’alumnat són molt greus, “especialment aquesta setmana que ha començat el període de matriculació de l’alumnat i els centres ja han fet públics els nivells del programa plurilingüe que aplicaran el curs que ve”.

Comparteix

Icona de pantalla completa