Diari La Veu del País Valencià
L’estafa dels turistes britànics fa perdre als hotelers de Benidorm 10 milions l’any

Els hotelers estan farts de les reclamacions falses de turistes britànics i de la passivitat dels turoperadors (agències de viatges majoristes) d’aquest país davant el frau. Les denúncies per suposades intoxicacions alimentàries, presentades per a recuperar el cost de les vacances, ja causen un forat de 60 milions d’euros l’any per al sector a tot l’Estat, dels quals 10 afecten directament a Benidorm.

El problema va créixer de forma exponencial el 2016, quan es van presentar 11.000 reclamacions als hotels d’arreu d’Espanya (1.500 a Benidorm). Un any abans, només se’n van presentar un miler. Segons la gravetat de les indigestions simulades, la quantia reclamada pot anar des de 800 euros, en el cas les intoxicacions lleus, fins a 18.000 euros en les greus.

L’estafa ha obligat el govern britànic a indicar als turistes que les denúncies falses són il·legals. Al portal oficial de consells per a turistes que visiten l’Estat, l’executiu de Theresa May adverteix: “Solament hauries de considerar presentar una reclamació si realment has patit un accident o una malaltia. Si poses una denúncia falsa t’enfrontaràs als procediments legals al Regne Unit i a Espanya”.

El portal del govern britànic recorda que presentar reclamacions fraudulentes és il·legal. / DIARI LA VEU

Els hotelers carreguen contra la inoperància dels turoperadors

La capital turística valenciana, Benidorm, és una de les destinacions més afectades per l’estafa, atés que prop de la meitat dels seus visitants són britànics. Per això, la patronal Hosbec es va reunir aquest dimarts amb l’Associació Britànica de Turoperadors i Agències de Viatges (ABTA) i li va advertir que “la paciència de la indústria hotelera està a punt d’acabar-se”.

Els responsables de les agències de viatges majoristes van argumentar que per als hotels és “més barat” atendre les reclamacions, encara que sospiten que són una enganyifa, que desmuntar-les. Per contra, Hosbec denuncia que les agències aprofiten la seua posició dominant al mercat per a imposar-los contractes d’adhesió en què els hotelers es fan responsables econòmics de totes les reclamacions.

Laxitud de la llei i advocats ‘voltors’

A més del paper dels majoristes de viatges, els turistes britànics que fingeixen intoxicacions es beneficien d’una legislació permissiva al seu país. L’origen és l’anomenada reforma Jackson, aprovada el 2013, que amplia a tres anys el període en què es poden presentar reclamacions sense necessitat d’incorporar cap prova.

Fins que va tirar endavant el canvi normatiu, la justícia britànica distingia entre les reclamacions per viatges al Regne Unit, on no hi havia límit per a carregar els costos d’advocats als hotels, i les de les visites a l’estranger. Amb la reforma, ja no hi ha límit per a fer pagar les despeses legals als establiments hotelers.

Per la seua banda, a les destinacions turístiques han proliferat bufets d’advocats ‘voltors’ que aborden els turistes i els inciten a denunciar els hotels perquè els retornen el cost de l’estada. Es tracta d’organitzacions “molt complexes, bastant ben organitzades i molt professionals”, segons va reconéixer ABTA.

Reunió dels hotelers amb l’Associació Britànica de Turoperadors i Agències de Viatges (ABTA). / HOSBEC

La meitat dels britànics veu correcte posar reclamacions falses

Una altra de les raons que mou els turistes britànics a presentar reclamacions falses és que no veuen els hotels com les víctimes finals de l’estafa. En aquest sentit, segons un estudi d’Hosbec, el 46% dels visitants de la Costa Blanca pensen que és correcte fer denúncies falses per malaltia durant les seues vacances.

Aquesta enquesta revela també que el 5% dels turistes reben les anomenades cold calls, telefonades dels advocats ‘voltors’ per a animar-los a denunciar els hotels durant la seua estada. La patronal hotelera estima que prop del 90% de les reclamacions són fraudulentes.

Les mesures del sector per a fer front a l’estafa

Davant la perspectiva d’un 2017 amb encara més denúncies, la indústria hotelera preveu una bateria de mesures de defensa. D’una banda, es revisaran amb lupa els contractes amb els operadors turístics que modifiquen el règim de responsabilitat econòmica dels hotels. Si es considera que vulneren la bona fe contractual, poden ser declarades nul·les.

D’altra banda, s’exigirà que es limite la responsabilitat de l’hotel a les reclamacions que incloguen un informe mèdic. A més, es planteja la persecució dels defraudadors per la via penal i l’aplicació de la figura del grup organitzat per a la comissió d’un delicte, que incrementa les penes.

Comparteix

Icona de pantalla completa