Diari La Veu del País Valencià
GenT: El pla del Consell per a evitar l’exili forçós de joves

La Generalitat vol que, per als joves, l’emigració siga voluntària i “no una obligació”. Així ho ha indicat, aquest dimarts, el president, Ximo Puig, en presentar el pla GenT, destinat a evitar l’exili “forçós” de joves i dotat amb 61,6 milions d’euros per a 2017 i 2018.

La primera pota del pla és oferir la possibilitat de tornar joves investigadors emigrats. S’hi destinaran 2,1 milions d’euros. El segon eix del pla és la contractació de joves investigadors per a projectes d’I+D+I. Aquesta part del programa està dotada amb 1,7 milions d’euros i també està destinada a oferir contractes de doctors a investigadors amb experiència internacional.

Per últim, el pla GenT preveu fomentar la contractació indefinida de joves titulats en empreses de base tecnològica i oferir formació en idiomes i tecnologies de la informació. El cap del Consell ha destacat que es tracta de “la iniciativa més potent que ha desenvolupat mai la Generalitat per a recuperar el talent dels valencians”.

Contractes d’investigació de quatre anys

El programa, presentat per Puig en una roda de premsa amb el secretari autonòmic d’Educació, Miguel Soler, i el secretari autonòmic d’Ocupació, Enric Nomdedéu, pretén oferir “oportunitats” a una generació que “vol i pot ser la palanca de canvi” del model productiu.

La iniciativa busca trencar la tendència per la qual 1.300 investigadors valencians van emigrar entre 2011 i 2015. Soler ha explicat que el 31 de maig es reuniran els cinc vicerectors d’investigació de les universitats públiques valencianes per a concretar les convocatòries. Això sí, ha avançat que els contractes d’investigació seran de quatre anys.

Una possibilitat que es podria oferir és que els investigadors realitzen la seua tesi doctoral mentre treballen en una empresa. A més, Soler ha explicat que es crearà un Institut d’Investigació que substituirà l’actual Fundació d’Estudis i Investigació. Aquest institut contractarà investigadors sèniors, amb un pressupost de 100.000 euros anuals per investigador.

Comparteix

Icona de pantalla completa