Diari La Veu del País Valencià
Les mesures econòmiques de Pedro Sánchez que ja ha implantat el Consell

La victòria de Pedro Sánchez a les primàries del PSOE, més enllà del terrabastall orgànic, anticipa un viratge a l’esquerra en la política econòmica defensada pel partit. Si més no, així ho recull el programa que va presentar en febrer el ressuscitat secretari general socialista.

També dóna pistes d’aquest gir esquerrà el fitxatge de Manuel Escudero com a ideòleg de les propostes econòmiques de Sánchez. Escudero pilota el Fòrum d’Economia Progressista, per on han desfilat economistes de capçalera de Podemos com ara Yayo Herrero o Juan Torres. El perfil d’aquest expert proper a Josep Borrell difereix notablement del de José Carlos Díez, economista de tesis social-liberals triat per la gestora socialista per a inspirar la ponència econòmica al congrés de juny.

Entre les propostes de Sánchez s’inclou que l’any 2020 la jornada laboral siga de 35 hores i el salari mínim interprofessional s’eleve fins als 1.000 euros. A més, es promet “posar límit al poder abusiu dels oligopolis” en sectors com “l’energia, les infraestructures, la banca o les assegurances”.

Algunes de les mesures estrella del nou secretari general del PSOE no són noves ja que al País Valencià ja estan en marxa o a punt d’aplicar-se. És el cas de la creació d’una banca pública, l’aposta per les polítiques actives d’ocupació per a la reinserció d’aturats o la implantació d’una renda bàsica.

Banca pública: el model de l’IVF

El programa econòmic de Sánchez es marca com a repte “garantir el crèdit en l’economia espanyola” mitjançant la creació d’una banca cooperativa i d’una banca pública “adreçada a garantir el crèdit per a inversions a llarg termini”. El segon cas pot inspirar-se en el model de l’Institut Valencià de Finances (IVF), que concedeix crèdits a entitats socials i activitats productives.

L’IVF, dirigit per Manuel Illueca, ha concedit, durant aquesta legislatura,15 milions d’euros a organitzacions sense ànim de lucre i amb morositat zero. El seu segon vessant és ser un promotional bank (banc de desenvolupament), és a dir, una entitat que facilita préstecs a empreses a interés zero amb l’objectiu de canviar el model productiu.

Polítiques actives: Avalem

Una altra proposta destacada del secretari general electe del PSOE és desenvolupar “programes de polítiques actives d’ocupació” per a reinserir desocupats joves, de llarga durada, dones i més grans de 45 anys. Al País Valencià s’estan desenvolupant els plans Avalem Joves + i Avalem Experiència.

Avalem Joves + facilitarà un lloc de treball als ajuntaments valencians a 2.000 joves, tant qualificats com sense qualificació. El programa ha superat les expectatives del Consell, ja que s’han sol·licitat 21,5 milions d’euros en subvencions, per damunt dels 15 milions d’euros previstos.

Per la seua banda, Avalem Experiència destinarà 228 milions d’euros a trobar faena a aturats més grans de 30 anys i, en especial, als majors de 45 anys. Aquesta iniciativa no només inclou ajudes a la contractació, sinó també accions de formació i mesures de suport a l’emprenedoria.

Renda d’inclusió

Sánchez també proposa “valorar” la implantació d’una renda bàsica universal, en la línia de l’ingrés mínim vital proposat pel PSOE al Congrés a proposta dels sindicats. El Consell va aprovar en març l’avantprojecte de llei de la renda d’inclusió, que inclou ajudes de fins a 532 euros al mes.

La percepció valenciana és compatible amb un contracte laboral durant els tres primers mesos i entrarà en vigor el primer trimestre de 2018. Seran beneficiaris de la renda d’inclusió els valencians que no apleguen al 80% del salari mínim interprofessional i els que no tinguen ingressos.

Comparteix

Icona de pantalla completa