Diari La Veu del País Valencià
Responsabilitzen a Fabra del sobrecost de la Fórmula 1
RedactaVeu / València

El portaveu socialista en la comissió de RTVV, Josep Moreno, ha afirmat en roda de premsa convocada per informar del contracte de drets per a televisió de la Fórmula 1 que “Fabra demostra una vegada més com ens ha arruïnat i per què és el ridícul i la vergonya de tots els presidents del PP de tot l’Estat”.

Moreno ha afegit que “tota aquesta festa de les emissions esportives que finalment els valencians no van poder veure, ens costarà 40 milions”. Per aquest motiu, ha demanat la compareixença del vicepresident del Consell, José Ciscar, al Parlament valencià perquè explique tot el relacionat amb els costos i la situació actual, tant en l’àmbit jurídic com econòmic, dels contractes signats entre RTVV i Imagina Continguts Audiovisuals SL, sobre els drets d’emissió dels grans premis de Fórmula 1 durant les temporades 2010-2013.

Per a Moreno, la actitud de Alberto Fabra en aquest assumpte suposa “un ridícul que ens afecta a tots” ja que “a més del rei de l’olla també és el president dels valencians”. En la mateixa línia, ha afegit que “els talps i les rates del Govern de Fabra tenen ja tantes ganes com els socialistes que dimitisca, convoque eleccions i ens deixe governar-nos amb sensatesa i sentit”.

Moreno ha apuntat com a responsable al president Fabra encara que el contracte se signara en l’etapa de Camps, ja que la decisió de deixar d’emetre la Fórmula 1 va ser anunciada pel vicepresident Ciscar al febrer de 2012, “perquè entenia que suspenent la retransmissió es podria preservar els interessos de RTVV i dels valencians, la qual cosa hui hem comprovat que no és veritat”.

El diputat socialista ha desvetllat que, ha tingut accés al contracte a través d’un sobre blanc dipositat en la seua bústia a Les Corts, per la qual cosa ha afirmat que al Govern valencià “li ha caigut un altre document escàndol” que, en aquest cas, “és l’evidència del que ahir va denunciar el comitè d’empresa de RTVV: que s’ha pagat 16 milions en aplicació d’una sentència per suspensió de les citades retransmissions” -11 milions reclamats per l’empresa, 1,5 en interessos i 3 de costos processals, 200.000 a una signatura d’advocats anglesa i 120.000 euros per any del comentarista Seara-.

Totes les fonts jurídiques consultades pel diputat han sostingut que “cap governant responsable, cap jurista format, ningú que no amagara alguna intenció oculta, haguera incomplit el contracte”. Per aquesta raó ha reiterat que aquest contracte hauria d’haver-se complit, “com a mínim s’hauria vist la F1 i es podria haver-hi recaptat diners de la publicitat associada a la retransmissió”.

Les rates de la pesta de la corrupció i de la malversació”

Per a Moreno, el Govern valencià “no té un problema de talps sinó un gravíssim problema de talps i sobretot té un problema de rates, les rates que van portar al Consell i al Palau de la Generalitat la pesta de la corrupció i de la malversació dels diners dels valencians”. Moreno ha manifestat sentir-se “avergonyit” com a parlamentari valencià pel “lamentable segrest de la democràcia que està practicant el PP impedint durant mesos que les Corts Valencianes facen la seua funció, sumint encara més en el caos i el desgovern a aquesta terra”.

Per altra banda, el portaveu socialista ha fet un repàs de les dades més significatives que aporta el contracte “onerós i lleoní” que va ser signat al juliol de 2009 per l’exdirector de RTVV, Pedro García, un mes abans que deixarà el seu càrrec en ser imputat en la trama Gürtel, com que els valencians pagarem 22 milions per la F1, una quantitat “desorbitada i inexplicable en comparació d’altres territoris”.

A més, ha indicat que el contracte incompleix la legislació espanyola per als contractes públics ja que una part important del contracte està en anglès, cosa que ha sigut denunciada pel síndic de Comptes; qui sotmetia als valencians a la jurisdicció que més li convenia a Ecclestone i que les llengües de relació eren el castellà i el català.

Per tot l’exposat, el portaveu socialista ha afirmat que “Ciscar, àlies ‘el talp”, i el senyor Fabra, àlies “l’irresponsable”, van incomplir aquest contracte “sabent quines serien les conseqüències, perquè les deixa claríssimes el contracte” al mateix temps que “eren conscients que acabarien pagant una barbaritat de diners en interessos i costos processals, amb la sola intenció de dilatar en el temps el compliment de les seues obligacions, produint un perjudici econòmic i que durant dos anys els valencians pagàrem uns premis que mai hem vist”.

Comparteix

Icona de pantalla completa