Diari La Veu del País Valencià
Moragues dóna un mes a Ribó perquè retole els senyals de trànsit també en castellà

Juan Carlos Moragues torna a la càrrega. Si el passat mes de juny el delegat del govern espanyol al País Valencià ja va exigir a l’Ajuntament de València que retolara en les dues llengües oficials els senyals de trànsit que es van instal·lar llavors en alguns carrers de l’entorn del Mercat Central que estaven només en valencià, aquest divendres ha tornat a enviar un requeriment al consistori perquè procedisca, en el termini d’un mes, a retolar els senyals de trànsit en les dues llengües oficials. No obstant això, des del consistori que comanda Ribó han confirmat a aquest digital que en el darrer any no s’ha instal·lat cap nou senyal exclusivament en valencià.

El requeriment de Moragues es realitza després de rebre, aquest divendres, els representants de CSI-F (Central Sindical Independent i de Funcionaris) i en tindre coneixement de “la retolació únicament en la llengua valenciana” d’alguns senyals del cap i casal. Moragues ha destacat la seua aposta pel foment de l’ús del valencià “però sempre complint la llei”, ja que es tracta d'”un tema molt important, com és la seguretat vial, i el fet de retolar únicament en valencià impedeix que persones que no coneguen el valencià complisquen les normes”. Segons la delegació de govern, aquesta nova exigència s’ha realitzat per tal de complir la Llei de Seguretat Vial i el Reglament de Circulació vigents.

No obstant el nou requeriment de Moragues, fonts municipals consultades per Diari La Veu han assegurat que, durant l’últim any, des de la Regidoria de Mobilitat Sostenible no s’ha ordenat instal·lar cap senyal de trànsit únicament en valencià. A més, han detallat que els senyals de trànsit exclusivament en valencià que romanen a la ciutat i que podrien haver originat aquest nou requeriment podrien ser les instal·lades durant l’etapa de l’anterior govern municipal del PP, o bé aquelles que s’acompanyen, pocs metres després, per un mateix senyal retolat en castellà.

Juan Carlos Moragues, aquest divendres, amb els representants de CSI-F.

Ja el 2016, l’Ajuntament de València va haver d’introduir el castellà als senyals de trànsit exclusivament en valencià per a complir el requeriment del govern espanyol que va establir el termini d’un mes per a fer la correcció. Moragues va advertir l’Ajuntament de València que, si incomplia el requeriment, presentaria un recurs contenciós administratiu perquè foren els tribunals els que decidiren al respecte. No obstant això, el regidor de Mobilitat, Giuseppe Grezzi, va posar de manifest que ja en aquell moment hi havia alguns senyals “que únicament estaven en castellà”, al temps que va criticar que durant els anys de govern del PP no es va introduir el valencià per a complir també amb la Llei d’Ús, que estableix la retolació en les dues llengües.

Segons manté la delegació del govern, la retolació dels senyals únicament en valencià vulnera la legalitat vigent, ja que estableix, entre d’altres, que “les indicacions escrites dels senyals s’expressaran, almenys, en la llengua espanyola oficial de l’Estat”.

El requeriment de Moragues ja va ser durament criticat l’any passat per diverses entitats, atés que durant els vint anys de govern del PP a l’Ajuntament de València, l’executiu espanyol va amagar els flagrants incompliments de l’ús del valencià per part de l’Administració i, en canvi, va reaccionar contra el valencià. Cal recordar, a més, que la cadena Antena 3 va avivar llavors aquesta polèmica amb l’emissió d’una informació en què assegurava, amb testimonis falsos, que el fet ‘que els senyals de trànsit estiguen en valencià pot produir accidents’.

Comparteix

Icona de pantalla completa