Diari La Veu del País Valencià
L’Escola d’Adults de la Pobla de Farnals, un espai actiu de convivència i aprenentatge

Al juny hi ha una molt bona oportunitat per a anar a conéixer el centre, ubicat al carrer de Miguel Marqués número 11 A, i gaudir de les activitats que han preparat per a les Jornades de Fi de Curs, que se celebraran a principis de mes.

Durant els dos anys d’activitat que han passat sota les directrius del nou projecte, els mestres de l’Escola de Formació Permanent d’Adults (FPA) de la Pobla de Farnals han aconseguit omplir-la novament de vida. Una tasca gens senzilla segons els responsables. “Després de 6 anys amb una oferta mínima d’activitats i un canvi de directriu política, la gent ja no se’n recordava de l’escola”, comenta Francisco Vila, professor de l’FPA que, junt amb l’equip de cultura de l’Ajuntament i la seua companya, Eva Teruel, ha mogut cel i terra des que començaren a treballar per a fer d’aquest centre educatiu la casa de tots i totes. I l’esforç que estan fent es nota. Al voltant de 250 persones han passat per les seues aules al llarg del curs 2016-2017. Una xifra que es queda curta per a un equip de treball que aspira a arribar a més ciutadans.

Per això no paren. A més del vessant tradicional de totes les FPA, centrat en la formació i l’alfabetització, el centre de la Pobla de Farnals vol potenciar l’aspecte social encaminat, sobretot, a donar resposta a les necessitats de les persones majors i les persones adultes que busquen nous espais de relació social i de formació personal. D’ací va sorgir la idea d’organitzar diferents activitats, com xarrades, exposicions, excursions, eixides al cine o al teatre i concerts. L’objectiu, explica Vila, “és crear espais on adults i gent gran puguen socialitzar, puguen parlar i trobar-se amb persones amb aspiracions i objectius semblants”. “En el cas dels més majors”, continua Vila, “els manté actius mentalment i, en molts casos, els ajuda a combatre la soledat. Els oferim classes quatre o cinc dies a la setmana i això els ajuda a tindre una rutina, a eixir de casa, a parlar amb gent. És a dir, a estar acompanyades i socialitzar”.

En definitiva, la FPA es presenta com una oportunitat per a fer amics i amigues en un entorn d’aprenentatge i convivència. De fet, entre altres coses, hi ha classes d’anglès i valencià encaminades al fet que l’alumnat obtinga els certificats oficials, sessions d’informàtica per a resoldre els dubtes més habituals en l’àmbit d’usuari, classes de castellà per a estrangers i classes per a la preparació per a l’obtenció del Graduat d’Educació Secundària (GES). Una oferta educativa que l’escola vol anar ampliant amb més hores, més nivells i més alumnes.

Hi ha classes d’anglès i valencià encaminades al fet que l’alumnat obtinga els certificats oficials

Per al diumenge 4 de juny s’ha organitzat un Concurs de Paelles per a l’alumnat del centre, al qual estan convidats tots els veïns i veïnes de la Pobla de Farnals i on hi haurà una rifa de llibres de Vicent Andrés Estellés i un recital d’alguns dels seus poemes, així com karaoke i música per a gaudir del dia. Una ocasió excepcional per a conéixer els membres de l’FPA i descobrir tot el que es cuina a les seues aules.

El 5 de juny hi haurà les jornades internes de l’FPA, que començaran amb una sessió de cinema del cicle continu de projeccions que desenvolupa el centre al llarg del curs sota la campanya “Café Cortado”. A les 17 hores es projectarà “La Guerra dibujada”, un documental sobre els xiquets i xiquetes espanyols que van haver d’exiliar-se després de la Guerra Civil, així com activitats al voltant d’un documental interactiu. La sessió acabarà amb l’exposició dels dibuixos del documental acompanyats per poemes d’Estellés. L’endemà, el 6 de juny, tindran lloc les jornades externes, on l’alumnat visitarà el Museu d’Història de València i gaudirà d’activitats culturals diverses. La visita finalitzarà amb un esmorzar de germanor. Aquesta activitat estarà subvencionada per a l’alumnat de l’escola, encara que també s’obrirà a la participació de la resta de veïns i veïnes de la Pobla de Farnals prèvia inscripció.

Comparteix

Icona de pantalla completa