Diari La Veu del País Valencià
Montoro a Compromís pels PGE: Si no ploren, no mamen

“Hi ha grups polítics que si no ploren, no mamen”. Aquesta ha sigut la resposta del titular d’Hisenda del govern espanyol, Cristóbal Montoro, després que Compromís l’haja advertit que els Pressupostos Generals de l’Estat de 2017, “si s’aproven com estan, potser acaben al (Tribunal) Constitucional”. Montoro, durant la sessió de control al Govern celebrada al Congrés aquest dimecres, ha replicat criticant el “victimisme” de la formació valenciana.

Abans, el diputat de Compromís per Alacant, Ignasi Candela, havia preguntat pels criteris en què s’ha basat l’executiu espanyol per a distribuir la inversió, tenint en compte que la comunitat que més rep ho fa 3,5 vegades més que la que menys.

Davant açò, Montoro ha acusat Compromís de fer de la política “victimisme”: “Són víctimes del sistema, de la injustícia, de la fractura social que vostés estan provocant”, ha replicat el ministre, qui ha recriminat que Candela vaja al Parlament “a plorar”.

“Doncs res, jo li deixe un paquet de mocadors cada vegada que haja d’intervindre en la tribuna o des del seu seient. Però no estan per a açò. Estan per a exercir la responsabilitat de Govern”, ha dit Montoro després de recordar que Compromís forma part del govern valencià i que en els comptes que tramita la cambra hi ha pressupostats 851,4 milions. A més a més, afirma que compten amb una disposició per a habilitar inversions destinades a finançar altres inversions.

Montoro: “Els criteris triats pel Govern per a repartir la inversió territorial són els que estan permetent que Espanya estiga eixint de la crisi”

Per si açò fóra poc, el titular d’Hisenda ha esgrimit que Espanya és un dels països amb major dotació en infraestructures i que els criteris triats pel Govern per a repartir la inversió territorial “són els que estan permetent que el país estiga eixint de la crisi, lidere el creixement en el món desenvolupat i que de cada dues ocupacions que es creen a Europa, un es cree a Espanya”.

El diputat de Compromís Ignasi Candela

Per la seua banda, Candela ha recordat que la Constitució recull que la despesa pública deu tenir una “assignació equitativa” i que els poders públics han de promoure “les condicions favorables per a una distribució de la renda regional més equitativa”. Així mateix, en la Llei de Finançament de les Comunitats, ha dit, s’estableix que les inversions efectuades directament per l’Estat “s’inspiraran en el principi de solidaritat”.

Ignasi Candela: “Vostés –el govern espanyol del PP– el que han trencat és el principi de solidaritat. Malgrat tenir un 11% menys de renda, la Comunitat Valenciana és la que menys inversió pública rep de l’Estat. Quan es trenca la solidaritat, s’obri el camí a la política d’amiguets i al mercadeig de drets”

“Vostés el que han trencat és el principi de solidaritat”, ha denunciat Candela esgrimint que, malgrat tenir un 11% menys de renda, el País Valencià és el territori que menys inversió pública rep de l’Estat i advertint que “quan es trenca la solidaritat s’obri el camí a la política d’amiguets i al marxandatge de drets”. En aquest sentit, ha dit que la conseqüència d’açò és “trencar Espanya”. “Espanya es trenca pels Pressupostos”, ha asseverat abans de mantenir que “la definició d’un bon Govern” és el que “gestiona i actua políticament vote el que vote la gent i vinga d’on vinga”.

“Açò és el que fem a València. Aprenguen d’un bon govern com el nostre”, ha recomanat Candela a Montoro. El diputat de Compromís ha recordat “el que ha fet el PP a la Diputació de València: votar en contra d’aquestos Pressupostos”. “No els tutelen més i deixen-los ser lliures”, ha conclòs.

Comparteix

Icona de pantalla completa