Diari La Veu del País Valencià
El Congrés aprova una proposta per a paralitzar la MAT entre Morella i Almassora

Una Proposició no de Llei (PNL) sobre la paralització de la línia de Molt Alta Tensió (MAT) entre Morella i Almassora, presentada per les diputades Marta Sorlí i Àngela Ballester, de Compromís i Podem, respectivament, ha sigut aprovada en la Comissió d’Energia, Turisme i Agenda Digital celebrada aquest dimarts al Congrés. La iniciativa ha eixit endavant amb els vots en contra del Partit Popular i l’abstenció de Ciutadans.

La proposta té per objectiu paralitzar els plans de Xarxa Elèctrica per a instal·lar una línia elèctrica de doble circuit de 400 kV des de Morella a Almassora. Aquesta té previst creuar 17 termes municipals a les comarques de Castelló.

Segons fonts de Compromís al Congrés, es tracta d’una línia de MAT amb torres de diferents altures “fins a 70 metres i fins a 30 metres d’envergadura” i tallafocs de 50 metres d’amplària. A més, el traçat proposat per Xarxa Elèctrica “afecta llocs emblemàtics de les comarques de Castelló, zones de gran interés ambiental i, fins i tot, travessa zones poblades sense respectar les distàncies mínimes de seguretat que es calculen entorn del metre per kV, la qual cosa significaria una distància de 800 metres respecte a qualsevol casa habitada”, segons les mateixes fonts.

Marta Sorlí (Compromís): “Hem aconseguit aprovar una proposta que insta el Govern espanyol a posar fi al despropòsit de la Línia de Molt Alta Tensió que travessa els pobles d’interior de Castelló”

La diputada de Compromís per Castelló Marta Sorlí ha mostrat la seua satisfacció atés que han aconseguit “aprovar una PNL que insta el govern –espanyol– a posar fi al despropòsit de la Línia de Molt Alta Tensió que travessa els pobles d’interior de Castelló”. “Instem –continua Sorlí– a paralitzar el tram entre Morella i Almassora, al fet que es faça un procés d’al·legacions transparent i al fet que s’informe com cal la població. Hem aconseguit que, per fi, es pense abans en el benefici de les persones que en el de les grans elèctriques”.

Ángela Ballester (Podem): “Estem davant d’un projecte que no compta amb l’opinió dels veïns i veïnes afectats de 17 municipis i que els generarà prejudicis a causa del negatiu impacte ambiental i turístic que comporta”

Per la seua banda, Ángela Ballester ha destacat que estem davant d’un projecte “que no compta amb l’opinió dels veïns i veïnes afectats de 17 municipis i que els generarà prejudicis a causa del negatiu impacte ambiental i turístic que comporta”. A més, per a Ballester, “és dubtosa la utilitat pública d’aquesta línia”, que, segons denuncia, “respon als interessos de les grans corporacions i no a les dels ciutadans de Castelló”. La diputada de Podem considera que el model energètic del PP “no està a l’altura del país i de la gent” i és oposat al que proposa aquesta formació, basat en renovables, eficiència i democràcia.

La PNL va ser registrada per ambdues diputades el passat 27 de juliol –en similars termes a la iniciativa aprovada a les Corts– i insta el Govern espanyol a paralitzat la instal·lació de la línia de MAT entre Morella i Almassora (denominada “La Plana – Morella 2 i 3”); a obrir un nou període de presentació d’al·legacions; a l’obertura d’una fase de negociacions entre el govern d’Espanya i el valencià amb la finalitat de detindre el projecte en les actuals condicions; a exigir al Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi ambient que avalue l’impacte ambiental de tota la línia de MAT entre Morella i Castelló; a, en cas que Xarxa Elèctrica d’Espanya descartara detindre el projecte, “obligar l’empresa que el traçat de les línies MAT siga als passadissos de les infraestructures existents”; i al fet que es procedisca al soterrament en zones de major impacte paisatgístic, de fauna, flora i pròximes a habitatges amb un allunyament d’un mínim de 800 metres.

Comparteix

Icona de pantalla completa