Diari La Veu del País Valencià
Les parets de València, un llenç per als grafitis i l’art mural

La cultura urbana, tot allò que té a veure amb el grafiti, l’art mural, les intervencions urbanes i, fins i tot, la gastronomia i la mobilitat sostenible, ha trobat un aliat en el Consorci de Museus. Aquesta setmana, l’associació ZEDRE ha signat un acord de col·laboració amb el Centre del Carme per a dur endavant un projecte ambiciós que vol fer de València un museu a l’aire lliure.

Zedre es defineix com un col·lectiu arrelat al barri, a Ciutat Jardí, al districte d’Algirós, reconegut popularment pel cedre que ornamenta una de les seues places. “Estàvem preocupats per la degradació”, expliquen a Diari La Veu, i com aquesta afectava a la vida artística de tota la ciutat. “València –afegeixen– compta amb una gran quantitat d’espais que es poden ocupar amb art”.

ZEDRE i el Centre del Carme celebren el Dia Internacional dels Museus, divendres, amb la festa: “Viatge al present”. / DANIEL GARCÍA-SALA

El col·lectiu liderat per Lluís Salvador té com a punt de partida de la seua activitat la festa: Viatge al present, enmarcada dins dels actes del Dia Internacional dels Museus, que se celebraran el proper divendres (19 de maig) a la seu del Consorci de Museus. Al Centre del Carme volen mostrar les seues intencions: “Convertir-nos en promotors de la cultura urbana des de l’art amb visió multidisciplinar”.

Les parets de la ciutat

Hi ha quatre barris i districtes de València capdavanters en art urbà: Benimaclet, el Carme, Russafa i, en els últims anys, s’ha afegit el Cabanyal. Des de ZEDRE volen ampliar les parets de la ciutat, disposar de més llenç públic o privat. El barri no ha tingut fins ara eixe impuls que han tingut els altres, expliquen. Per això, destaquen el primer acord entre la iniciativa privada i l’administració pública per a, a través de l’art, regenerar el barri. “Farem mes accions centrades ací”, reconeixen, però l’objectiu és que el talent oriünd es conega fora. Això els permetrà generar sinergies i possibles col·laboracions amb altres institucions.

Wall Arttitude elaborant un mural als carrers de València. / DANIEL GARCÍA-SALA

ZEDRE, art mural i cultura urbana, connectarà la zona amb altres punts de la ciutat, com ara la Marina Real i la Fábrica de Hielo. A través de rutes sostenibles, on ha jugat un paper destacat la col·laboració amb la regidoria de Mobilitat Sostenible, s’establiran vies per a conéixer les intervencions que faran de València un llenç per a grafitis i art mural. Tanmateix, des de l’associació apunten que s’espera aconseguir aliances perquè l’any vinent les rutes i les intervencions arriben més enllà de la ciutat. “Volem que la propera edició arribe a la zona de l’Horta, a llocs com Alboraia”.

El director del Consorci de Museus, José Luís Pérez Pont, explicava aquesta setmana que l’objectiu d’aquesta nova col·laboració era posar en valor aquesta disciplina artística “tan característica de la cultura del nostre temps”. Reconeixia que l’art mural ja forma part de l’entorn urbà de la ciutat i destaca el barri on es troba la seu, el Centre del Carme. Per això, Pérez Pons afegia que el museu va fer seua la disciplina “per a demostrar que es pot transformar l’espai respectant el patrimoni”. Això “ens permet eliminar els clixés sobre el fet que l’art mural o el grafiti són destructius”.

Emmirallar-se amb Berlín

A la capital alemanya es poden veure intervencions murals en ones públiques i privades de nivell internacional. Berlín ha aconseguit crear i consolidar un turisme artístic al voltant de l’street art i l’art mural, un espill, que des de ZEDRE, consideren un exemple a què València ha d’aspirar, raonen. A València hi ha qualitat internacional, cotitzada a Europa. “Hi ha dos o tres noms valencians fent art a tot el món”, expliquen, com Dulk, PichiAvo i Wall Arttitude.

“A Ciutat Jardí hi ha moltes mitgeres on es poden posar obres artístiques i generar així un turisme artístic sostenible que, a poc a poc, regenere el barri a través de l’art”, afirmen. Per això, el projecte preveu, a més de grafitis i art mural a càrrec del col·lectiu valencià Wall Arttitude, gigantografies a càrrec de Solimán López i Lluís Salvador i altres disciplines al voltant de la cultura urbana per a “convertir València en un gran museu a poc a poc”.

El mur de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València podria ser el proper llenç que intervinguen. / DANIEL GARCÍA-SALA

Després d’aquest primer acord públic-privat amb el Centre del Carme, ZEDRE està treballant en altres possibles col·laboracions amb la Universitat de València per a omplir d’art el llenç que representa el mur de la Facultat de Geografia i Història.

El projecte compta amb suports de les regidories de Mobilitat Sostenible i Urbanisme. En aquest sentit, afegeixen que, per a intervindre els murs i els patis, compten amb tots els permisos. El grafiti i l’art urbà a poc a poc es despenalitza, pren els museus i progressivament la ciutat.

Comparteix

Icona de pantalla completa