Diari La Veu del País Valencià
El MuVIM penja la filosofia als seus murs

Justament pel tracte que rep la Filosofia en la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa, la combatuda LOMCE, aquest tipus d’exposició té un marcat caràcter de “contraatac”. Davant l’intent polític de reduir la crítica i el pensament, els filòsofs valencians s’organitzen i porten la disciplina fins al Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM) perquè la penge als seus murs. Pretenen fer d’ella una eina útil i col·laborar amb associacions com València Pensa per a crear “valencianopensants”. Una metàfora i unes explicacions que han emprat tant Marc Borràs com Alfonso Moreira, comissaris de la mostra “Philographics. Breu diccionari filosòfic mural”, per a dissertar sobre l’exposició que acull el museu del 16 al 25 de maig.

Genís Carreras (Salt, 1987) es defineix com a “filòsof aficionat”, encara que és dissenyador gràfic, il·lustrador i autor dels cartells que configueren l’exposició, que, a més, compta amb un llibre (Philographics: Big Ideas in Simple Shapes) que ha estat traduït a cinc idiomes. El conjunt de l’obra consta de 95 cartells, però a València només n’han vingut 20, aquells que “han tingut millor acollida, perquè són més impressionants”, indicava Carreras aquest dimarts.

El director del MuVIM, Rafa Company, presenta l’exposició Philographics. / DIARI LA VEU

L’autor creu en una filosofia “funcional”. Perquè siga útil posa al servici del corrent de pensament l’art i el disseny gràfic per tal d’emfatitzar la comunicació amb l’espectador. Cada cartell representa un corrent: Estoïcisme, Existencialisme, Nihilisme, Autoritarisme, Hedonisme, etc., de manera que cada il·lustració té significació pròpia. Tot i això, el MuVIM ha “costumitzat” l’exposició, és a dir, ha fet grups d’idees i ha acompanyat cada cartell d’una breu explicació perquè el visitant puga copsar el missatge. Tanmateix, cada imatge recull la interpretació que fa Genís Carreras del corrent i no presenta conclusions tancades sinó que la finalitat és proposar i somoure la gent perquè cadascú traga les seues conclusions.

Un diccionari per a ajudar a pensar

El MuVIM, el “museu de les idees”, com ha recordat Borràs, és “l’espai natural” per a acollir una exposició on la Filosofia forma part en gran mesura del llenguatge artístic. Per això, es treballa braç a braç amb el col·lectiu filosòfic València Pensa amb l’objectiu “d’augmentar el nombre de valencianopensants”, va explicar el comissari de l’exposició.

Marc Borràs explica el concepte d’Estoïcisme. / DIARI LA VEU

Paral·lelament, València Pensa comparteix aquest objectiu de la proliferació de les ments crítiques a través de la Filosofia. Per això, aquest diccionari expositiu que acull el MuVIM forma part del festival de filosofia Avivament (de l’1 al 3 de juny), juntament amb altres activitats com ara cinema, taules redones o una “presentació peripatètica” del llibre Jardinosofia de Santiago Beurete, avançava Moreira. El festival no té la vocació d’omplir estadis de futbol. Sí “volem llevar-nos la vergonya de parlar de Filosofia”, així com “traure la filosofia de l’aula”, indicava el també comissari de l’exposició.

Metàfores visuals

Genís Carreras fa servir en Philographics “metàfores visuals” per a explicar la seua interpretació de cadascuna de les escoles de la filosofia, on el color –la sinestèsia concretament– juga un paper fonamental. “Faig servir el color com a arma” en cadascun dels dissenys, reconeixia a aquest diari. Es tracta doncs de fer d’un concepte “ambigu més comprensible”, gràcies al fet “d’acostar la filosofia al disseny gràfic”; és a dir, donar-li un toc “creatiu”.

Comparteix

Icona de pantalla completa