Diari La Veu del País Valencià
Alerta per la ormalització de la violència contra les dones al futbol entre els més joves

Un grup de pares segueix el partit de futbol que juguen els seus fills i acaben barallant-se entre ells amb la necessària intervenció de la policia. Un aficionat que bota la tanca d’un pavelló i agredeix l’àrbitre. Crits racistes contra alguns dels jugadors més importants de la primera divisió de la Lliga. Són imatges que hem pogut veure recentment als mitjans de comunicació i que, per uns dies, provoquen reaccions en contra de la violència als camps de futbol.

Però, en aquest ambient, també es promou, amb massa freqüència, un altre tipus de violència, que té menys ressò, però amb greus conseqüències a llarg termini: la violència contra les dones. “Als camps de futbol es pot promoure la violència contra les dones i contribuir a reproduir societats patriarcals, atés que una part de la socialització dels joves es produeix molt a prop d’aquest esport”.

Aquesta és la principal conclusió a què ha arribat la investigació d’un grup de professors, entre els quals es troba Vladimir Martínez, del Departament de Didàctica de l’Expressió Musical, Plàstica i Corporal de la Facultat de Magisteri de la Universitat de València (UV). “Si en l’entorn social i mediàtic del futbol no s’eradiquen els comportaments masclistes, la violència contra les dones es normalitza”, adverteix Martínez.

Vladimir Martínez: “Si en l’entorn social i mediàtic del futbol no s’eradiquen els comportaments masclistes, la violència contra les dones es normalitza”

L’article, Youth perceptions of violence against women through a sexist chant in the football stadium: an exploratory analysis, publicat a la revista Journal Soccer & Society, planteja que una gran quantitat d’adolescents no són conscients de la naturalesa sexista de moltes de les conductes que s’originen al seu voltant, motiu pel qual reclama que es treballe la prevenció des de la pedagogia.

Aquest estudi exploratori tractava de comprovar com reaccionaven els adolescents d’un institut davant d’una notícia que durant uns dies va obrir les portes de la informació esportiva. En concret, als joves se’ls mostrava el vídeo amb els càntics masclistes a favor del jugador del Betis, al febrer del 2015, després d’haver sigut denunciat per presumpte maltractament a la seua exparella. “Rubén Castro, alé, Rubén Castro, alé, no fue tu culpa, era una puta, lo hiciste bien“, van ser els crits que es van poder escoltar a l’estadi Benito Villamarín de Sevilla.

Els professors Martínez i Serranó-Durá, autors de la investigació. / UNIVERSITAT DE VALENCIÀ

Segons el professor i després d’analitzar el comportament dels joves d’entre 15 i 19 anys, queda clar que majoritàriament no hi ha percepció entre els adolescents d’aquestes actituds masclistes. “Ho veuen normal, com si fóra habitual, i és molt, molt preocupant perquè ho tenen interioritzat. Els joves són altament inconscients de la naturalesa sexista del vídeo, ja que sols uns pocs han reconegut la violència de gènere”, lamenta Martínez. En la mateixa mostra, els joves perceben com a negatives les conductes de violència contra les dones, però “la consideren normal als estadis”.

L’investigador apunta que l’estudi obri les portes a noves indagacions. En aquest sentit, seria interessant, en la seua opinió, valorar el tipus d’educació que estan rebent a les escoles –des dels primers anys– en matèria d’igualtat de gènere, però també en l’ambient familiar. Així, Martínez i els professors de la Universitat Catòlica de València, José Serrano-Durá i Antoni Serrano Durá, que també han col·laborat en la investigació, proposen que en els centres educatius, sobretot en el curs de l’ensenyament secundari, es reforce la prevenció d’aquestes conductes.

Bombolla mediàtica

L’estudi també és una crida d’atenció per als mitjans de comunicació, ja que, en opinió de Martínez, no s’atreveixen a anomenar les coses com són. “És cert que van donar la notícia, però no diuen que és violència contra una dona”, critica el professor.

Així mateix, Martínez lamenta que als estadis es puguen llançar insults contra les dones, fer acudits i que no passe res. “Hi ha com una bombolla. La violència contra la dona als estadis, ara per ara, és invisible socialment”, emfasitza el professor. “Les actituds als camps de futbol influeixen en la configuració de l’opinió pública quant a la violència contra les dones i la perpetuació dels estereotips sexistes”.

La seua recomanació és que des dels mitjans, l’escola i la societat haurien de llançar missatges de condemna. “No oblidem que els estadis són espais d’aprenentatge per a molts joves”, rebla Martínez.

Comparteix

Icona de pantalla completa