Diari La Veu del País Valencià
València rep cinc víctimes de les bombes nuclears d’Hiroshima i Nagasaki

València acull la visita de cinc afectats per les bombes atòmiques d’Hiroshima i Nagasaki. La recepció comença aquest matí al port de València amb la rebuda del Peace Boat, un vaixell solidari on viatgen tres supervivents de primera generació i dos més que van nàixer anys després però que es van veure afectats per la radiació.

Es tracta d’una jornada organitzada pel Centre Delàs d’Estudis per la Pau en col·laboració amb l’ONG Peace Boat i serà l’única parada que faran els afectats a l’estat espanyol. Els hibakusha –bombardejats, en japonés– faran una visita de dotze hores a València. En un primer moment tindran una recepció a la Sala dels Espills de les Corts Valencianes a partir de les 11h. Posteriorment, hi haurà una segona recepció a l’Ajuntament, on un dels hibakusha llegirà una intervenció parlant de la seua experiència.

Ja de vesprada, a partir de les 17:30h i al Col·legi Major del Rector Peset, es realitzarà una taula redona en la qual es debatrà si s’ha avançat en la forma d’entendre la guerra i les relacions internacionals i si existeix una amenaça nuclear en aquest moment. Per a eixe col·loqui, anomenat “Radiografia de les armes nuclears: Quines amenaces es presenten en l’era Trump i l’escalada de tensions al Nord-Est asiàtic? Quines són les possibilitats de prohibició d’aquestes armes de destrucció massiva?”, es comptarà amb l’economista Arcadi Oliveres, un hibakusha i Jordi Calvo, coordinador del Centre Delàs. A més, hi haurà un testimoni d’un iranià que va ser atacat amb gas mostassa i que treballa al Museu de Pau de Teheran i a una orquestra de Caracas que promou valors de pau. En finalitzar l’acte, els hibakusha marxen de nou al port de València rumb a Lisboa, on continuaran un viatge que va començar fa aproximadament un mes al Japó.

El Centre Delàs, a favor de la prohibició de les armes nuclears

El Centre Delas d’Estudis per la Pau es dedica a realitzar accions en favor del desarmament dels països, de la cultura de pau i de la desmilitarització. Amb seu a Barcelona i una recentment oberta a València, ha organitzat la ‘Campanya Global per a retallar la despesa militar’.

“Fem accions com qüestionar els Pressupostos Generals de l’Estat per les partides encobertes en crèdits i altres partides. També tenim una altra campanya que es diu ‘Banca armada’ per a traure a la llum les inversions armamentistes que atresoren bancs com BBVA i Santander”, assenyala Quique Sánchez, responsable de la seu a València del centre d’estudis.

Els membres del Centre Delàs juntament amb Hiroshi Kusafuka, de Peace Boat, dijous, al ple de les Corts Valencianes, on es va aprovar la Declaració Institucional Contra les Armes Nuclears / CENTRE DELÀS

Entre les activitats programades pel Centre Delàs, la primera que han realitzat a València ha sigut la intervenció a les Corts Valencianes, dijous passat. El diputat de Podem César Jiménez va convidar l’associació al ple on es va aprovar una declaració institucional en què es va declarar “el compromís dels valencians en contra de les armes nuclears i el suport a la seua prohibició, en homenatge a les víctimes d’Hiroshima i Nagasaki”.

El govern estatal va votar en contra d’obrir la negociació per a prohibir i eliminar les armes nuclears

Aquesta declaració es va realitzar perquè, al mes de març, l’ONU va proposar establir les negociacions per a aprovar el “Tractat per la prohibició i l’eliminació de les armes nuclears”. A aquella ronda, el govern espanyol, així com els EUA, Rússia o Japó, va votar en contra d’establir dites converses per a negociar un tractat per aquest tipus d’armes, com ja tenen altres armes de destrucció indiscriminada, com ara les bombes de raïm, les armes químiques o les mines antipersona.

“Hi ha més de 14.000 armes nuclears al món, de les quals més de la meitat les tenen els EUA, que han votat en contra juntament amb Rússia perquè no els convé per la carrera armamentista. Tanmateix, un total de 123 països han votat a favor d’obrir les negociacions i fer possible eixe tractat i, a final de juny, hi haurà una segona reunió per a veure si es pot obrir eixa negociació”, comenta Sánchez.

Una PNL i una pregunta parlamentària

A més, el mateix dijous es va registrar una Proposició no de Llei (PNL) de Podem que donava suport al tractat i interpel·lava el govern de l’Estat perquè, en la segona reunió de final de juny, diga “sí” a l’obertura de les negociacions per al tractat que, des de l’ONU, es va proposar per a prohibir i eliminar les armes nuclears.

“La idea que volem transmetre és que hi ha un altre tipus de defensa i seguretat, no basada en l’amenaça i la unilateralitat sinó en la cooperació, el diàleg i la multilateralitat. Per això, ens estem plantejant la possibilitat de fer una pregunta parlamentària perquè el govern de Rajoy reconega el perquè del no al tractat, que és perquè EUA l’ha obligat”, assegura el representant del Centre Delàs.

Comparteix

Icona de pantalla completa