Diari La Veu del País Valencià
El Congrés aprova la iniciativa per a traure les restes de Franco del Valle de los Caídos

El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous per 198 vots a favor (PSOE, Podem, PDeCAT, PNB), un sol vot en contra per part del PP (suposadament per error) i 140 abstencions (PP i ERC per motius diametralment oposats) una proposició no de Llei del Grup Socialista que reclama l’exhumació de les restes dels dictadors Francisco Franco i José Antonio Primo de Rivera del Valle de los Caídos.

La iniciativa ha prosperat després que Podem ha acceptat finalment votar a favor del text, malgrat que els socialistes no han acceptat cap de les seues esmenes. La proposició no de llei reclama el trasllat de les restes de Franco perquè el Valle de los Caídos “deixe de ser un lloc de memòria franquista i nacional-catòlica” i siga reconvertit en “espai per a la cultura de la reconciliació, de la memòria col·lectiva democràtica i de dignificació i reconeixement de les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura”.

Malgrat que inicialment el PSOE proposava votar el text punt per punt –fet que permetia que el PP donara suport a alguns dels seus plantejaments– el text s’ha votat en bloc i s’ha aprovat amb una àmplia majoria. C’s ja havia avançat dimarts –quan es va debatre– que hi votaria a favor sempre que els socialistes espanyols no acceptaren cap de les esmenes que li havien plantejat Podem i ERC, com ha estat.

Podem ha anunciat aquest dijous que, malgrat que la consideren insuficient, donarien suport a la proposta per a fer possible la seua aprovació. ERC ha mantingut la seua abstenció davant d’un text que el portaveu Joan Tardà va qualificar de “monument al cinisme” i el PP ha evitat quedar-se sol i ha fet també una abstenció, malgrat que els populars havien criticat durament una proposta que “trenca el pacte constitucional”.

El text no és vinculant per al govern espanyol, que pot atendre, o no, la petició, però sí que implica un posicionament clar de les Corts espanyoles en aquesta direcció.

La proposició no de Llei reclama que les restes de Franco siguen traslladades fora del recinte i les de Primo de Rivera a un lloc “no preeminent” de l’edifici. A més, demana afrontar “de forma decidida i urgent” les recomanacions d’un informe d’experts del 2011 sobre el futur del Valle de los Caídos.

A banda de l’exhumació i trasllat de les restes dels dictadors, el text també insta el govern espanyol a excloure “de tota mena de subvencions o ajut públic” qualsevol organització o entitat que “defense o enaltisca la dictadura o la figura del dictador Franco, el nazisme, la xenofòbia o qualsevol altra expressió de caràcter discriminatori o vexatori per a les víctimes”. També reclama promoure la creació d’una Comissió de la Veritat, “en la línia de les recomanacions de Nacions Unides”, i “estudiar” la qüestió de la nul·litat de les condemnes dictades pels tribunals penals franquistes.

Per últim, aposta per establir l’11 de novembre com a Dia Europeu de les Víctimes del Feixisme i fomentar al sistema educatiu els continguts que es deriven de “totes les tasques realitzades a favor de la memòria històrica”.

Comparteix

Icona de pantalla completa