A poc a poc es van desvetlant els continguts que han de configurar la programació de la nova televisió pública. Les novetats van arribar ahir amb els onze projectes de ficció que ha seleccionat l’Alt Consell Consultiu de Radiodifusió, Televisió i Altres Mitjans de Comunicació perquè siguen emeses en À. La ficció va ser un gènere que sempre va tindre molt bona acollida entre l’audiència de l’extint Canal 9.

L’aposta en aquest camp reforça el compromís de les institucions perquè el sector de les productores valencianes tinga una representació majoritària. Així, les empreses seleccionades estan radicades al país i treballen o han treballat principalment amb professionals valencians que després del tancament dels mitjans de comunicació públics van haver de buscar feina en sèries d’altres autonomies.

A més, una altra característica comuna a les productores triades, que ahir es van publicar al DOGV, és que van tindre experiència a l’extinta Canal 9. L’exemple és el cas de Pot de Plom, la millor valorada per l’Alt Consell i que oferirà Noves històries medievals, o Albena Teatre, que al llarg de cinc anys va entretindre amb molt d’èxit el públic amb l’humor d’Autoindefinits, Maniàtics o Socarrats. Es tracta, doncs, d’una aposta “segura” per a professionals que gaudeixen del vistiplau del públic valencià.

Altres mercantils no han tingut una vinculació tan directa, però sí que han participat en projectes que es van emetre a RTVV, com ara Wicker Films & Waterdrop Films, els productors de la qual van participar en la direcció de la sèrie Senyor retor, també emesa per Canal 9. Del triatge fet per l’Alt Consell també destaca la selecció majoritària –10 d’11– de treballs que aposten pel valencià com a llengua de rodatge. Segons la informació de DOGV, Fracasados por el mundo seria l’única que usaria el castellà per a adreçar-se al públic.

Pot de Plom: Noves històries medievals és la comèdia de situació que lidera el llistat de projectes publicat aquest dimecres en el DOGV. Els membres de la companyia teatral nascuda a Alcoi el 1992 i liderada per Xavi Castillo van ser els responsables de la sèrie emesa i produïda per RTVV, Historietes Medievals, basada en l’obra homònima. La sèrie de dotze capítols de quinze minuts cadascun va ser emesa per Canal 9. El tema medieval és una constant en els espectacles el Pot de Plom.

Albena Teatre: La companyia de Carles Alberola i Toni Benavent, junt amb la productora Conta Conta Produccions, va viure un moment dolç amb RTVV atés que va produir i realitzar cinc sèries d’humor per a Canal 9 que van tindre molt bona acollida entre l’audiència. Autoindefinits en 2005, 2006 i 2007; Maniàtics en 2006; Socarrats en 2007 i 2008; Per Nadal, torrons! i Evolució en 2008, i Check-in hotel en 2009. La seua sèrie Unió Musical Da Capo, per a Canal 9, també va ser premiada el 2010.

Albena i Conta Conta van rebre el Guardó a l’Ús Social del Valencià, atorgat per Escola Valenciana per la tasca de la normalització de l’ús de la llengua en tots els seus àmbits, molt especialment en el camp de l’audiovisual, de l’oci i el temps lliure i, concretament, en la producció d’aquestes sèries televisives. Ara, Alberola i Benavent tindran el seu lloc en À. amb Destarifo.

Beniwood producciones: Amb seu a València i Madrid, la productora es va crear en 2005 i l’Alt Consell Consultiu ha seleccionat el seu projecte Diumenge paella, una comèdia de situació (sitcom) de 13 capítols amb una durada de 25 minuts per peça (195 punts). Des de fa més d’una dècada la productora ha fet creacions de ficció, publicitat i vídeos musicals. Beniwood havia treballat anteriorment amb l’antiga RTVV, encara que en el camp televisiu també han fet produccions per a Canal+, Antena3 i Telecinco.

En l’àmbit institucional també han venut creacions tant a la Generalitat Valenciana com a la Diputació de València. En el vessant de la ficció, destaquen diferents curts de terror com Turno de noche, dirigit per Víctor Palacios i protagonitzat per Àlex Gadea; el curtmetratge Doncella Dormida, dirigit per Alberto Evangelio i protagonitzat per Ana Conca i Antonio Hortelano, i La Cruz, dirigit també per Evangelio i protagonitzat per Sandra Cervera, Ramon Ibarra i Pablo Castañón.

Pasarela, grupo audiovisual: Es va fundar en 2006 i compta amb seu a Riba-Roja del Túria. Amb José Acosta Pagador, el grup forma part del col·lectiu de Productors Audiovisuals Valencians (PAV). Amb un espectre diversificat de productes que abraça des d’organitzacions d’esdeveniments fins al lloguer de platós, il·luminació, el disseny d’escenaris i instal·lacions fixes, Pasarela compta amb un vessant creatiu de ficció i fins ara no ha tingut cap vincle directe amb l’antiga RTVV. Per a la posada en marxa de la nova televisió valenciana, l’Alt Consell va seleccionar el seu projecte De camí, una comèdia de situació de 13 capítols de 30 minuts cadascun d’ells.

La Pinza films: Al capdavant de la productora està Nicolás López. La Pinza té seu a la Canyada i ha treballat per a l’antiga RTVV de manera indirecta, a través d’altres productores. Compta amb una ampla experiència en el camp de la publicitat, mentre que en el camp de la ficció destaquen el vídeo Viaje a la luna, sobre un espectacle de màgia, o la sèrie per a Antena 3 Fenómenos, dirigida per Nacho García Velilla i protagonitzada per Julián López, Miguel Rellan i Kira Miró, entre d’altres, així com el migmetratge de ficció Reset dirigit per Pau Martínez i protagonitzat per Carmen Comes i Pau Durà. Això no obstant, À. pot comptar amb la seua comèdia de situació: Dones!, una sèrie de 13 capítols de 30 minuts de durada cadascun.

Gonzalo Gurrea: D’entre les deu propostes que aquest dimecres publicava el DOGV es troba també Fracasados por el mundo, un curtmetratge dirigit per Gonzalo Gurrea Ysasi que es va estrenar en 2013. El projecte respon al format de les incipients websèries; de fet, després d’haver participat en el Jameson Notodofilmfest, on va guanyar el premi al Millor Producte de Sèrie Web, la idea va créixer fins als sis capítols i es va convertir així en una websèrie a totes passades. Fracasados por el mundo també va competir en la secció de websèries de Cinema Jove durant la passada edició, al costat de propostes que han aconseguit bons resultats en festivals especialitzats arreu del món, com Desenterrados, Sin vida propia i Cabanyal Z. El projecte de Gurrea fa broma en castellà –és l’únic projecte de la futura À. que empra aquesta llengua– de la visió d’un “espanyol” que viatja per diferents països del planeta.

Wicker Films & Waterdrop Film: Aquesta productora independent està dirigida per Sergi Miralles i Mila Luengo, que han treballat en el cinema i televisió. Entre algunes de les col·laboracions de Miralles, es troba el documental de 2016, L’Ovidi, el making de la pel·lícula que mai no es fa ver. També ha dirigit tres curtmetratges: Distintos (2016), Un domingo cualquiera (2016) i Tagomago (2013), on Luengo ha exercit de productora. Miralles i Luengo van treballar com a ajudant de direcció i auxiliar de direcció respectivament en el rodatge de la sèrie Senyor retor, que fou estrenada a Canal 9 el 16 de març de 2011. La segona temporada es va estrenar el 14 de setembre del mateix any. S’emetia els dijous a patir de les 22.30 hores. Ronda sud està seleccionada com a sitcom amb 13 capítols de 25 minuts de durada cadascun.

Les coses que… AIE: D’entre els onze projectes que configuren la selecció de ficció, només Les coses que es fan… està produït per una Agrupació d’Inversors Econòmics (AIE). Cal assenyalar que en el sector de l’audiovisual és habitual que es creen grups d’inversos que aporten capital per a dur endavant produccions cinematogràfiques. És un recurs legal que respon a la necessitat de reduir els riscs si la pel·lícula no aconsegueix o bé les subvencions públiques necessàries o bé el recorregut en taquilla que tothom desitjaria. Al tancament d’aquesta edició, Diari La Veu no ha pogut confirmar qui està darrere d’aquest projecte empresarial que també dóna nom a la ficció seleccionada. Algunes de les peculiaritats de les AIE són que es creen per a elaborar un producte concret, en aquest cas, segons la selecció de l’Alt Consell Consultiu, Les coses que es fan… és una comèdia de situació amb 13 capítols de trenta minuts de durada cadascun.

Buenpaso Films: El productor valencià, Enrique Viciano va crear l’empresa el 2010. Buenpaso Films ha fet de la cultura i l’entreteniment el seu model de negoci. A més de produir i coproduir llargmetratges de ficció, documentals i sèries de televisió també desenvolupa el seu treball en la gestió cultural realitzant seminaris, conferències, congressos i exposicions. Albert Montón, guionista i director del documental sobre el Botifarra. El cant de les arrels, és creatiu de la productora. En À., ara, podrien tindre l’oportunitat de fer riure els valencians amb el projecte Acomboiats.

Dacsa produccions: És una de les productores valencianes més veteranes, ja que les arrels de l’empresa se situen en 1992. En l’any 2000 pren el nom actual i s’integra en la PAV (Productors Audiovisuals Valencians) i posteriorment en la FAPAE (Federació d’Associacions de Productors Audiovisuals Espanyols). Des de la seu a València, Dacsa, amb Francisco J. Crespo al capdavant, ha mantingut un continu vincle tant amb Canal 9 com amb la Televisió de Catalunya amb pel·lícules de televisió com Presumptes implicats i El gran concurs, Electroshock i Des d’un lloc on mai no passa res. Dacsa torna a establir el contacte amb la nova televisió pública valenciana després que la comèdia Familia Baina, amb 13 capítols de 25 minuts, aparega com a última seleccionada per l’Alt Consell Consultiu.

Marben Media: Amb José Enrique March al capdavant, l’Alt Consell Consultiu ha seleccionat Truc al mar, l’únic projecte multisuport (crossmedia) de 13 capítols de 50 minuts de durada cadascun que conclou el llistat d’onze projectes de ficció per a À.. La productora creada en 2011 a València s’ha mogut en el camp de la publicitat fent projectes per a entitats bancàries, marques del sector jogueter, de bellesa i, fins i tot, per al València CF. March ha produït i dirigit diferents llargmetratges com Escuchando a Gabriel, protagonitzat per Silvia Abascal, i El Artificio, escrit per Pablo Peris i protagonitzat per Enrique Belloch i Maria José Peris, entre d’altres. A més a més, va ser el guanyador del Viareggio Europa Cinema, a Itàlia, i va ser presentat al Festival de Màlaga i a la Trobada de Cinema del Mediterrani a València.

Comparteix

Icona de pantalla completa