El govern de l'Estat es compromet a pagar el túnel passant de València

Les institucions valencianes assumeixen la meitat del cost del canal d'accés al Parc Central
/ València
9 maig 2017 01:00h

El Ministeri de Foment assumirà el cost "íntegre" del túnel passant, uns 850 milions d'euros, i el 50% del canal d'accés del Parc Central, 170 milions dels 340 del cost total. El departament que dirigeix Íñigo de la Serna desemborsarà, doncs, 1.020 milions d'euros en l'execució d'aquesta obra que, segons ha recordat, porta "sis anys de paràlisi".

Aquesta decisió ha estat aprovada a la reunió del Consell d'Administració de València Parc Central Alta Velocitat 2003 SA on han participat, a més del ministre, l'alcalde de València, Joan Ribó, i la consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, i on s'ha aconseguit un acord per a la realització del projecte del Parc Central per fases: una primera, centrada en la construcció del canal d'accés, i una segona, en la qual s'abordarà el túnel passant i l'estació central.

De la Serna ha explicat que l''actuació començarà amb l'encàrrec de l'elaboració d'un nou projecte de construcció del canal d'accés, a càrrec de Foment, a través d'Ineco, per a poder accelerar els terminis i començar la licitació el 2018. A més, s'ha aconseguit un compromís per a l'actualització de l'estudi informatiu sobre el túnel passant per a adaptar el projecte inicial als requisits d'avaluació ambiental. Per al ministre, "val la pena fer un esforç afegit en la reforma del projecte" perquè València "ho mereix" i per a poder "llançar-ho al més aviat possible".

Per la seua banda, l'alcalde de València, Joan Ribó, ha valorat el pas fet pel govern de l'Estat i ha destacat que, amb l'acord aconseguit aquest dimarts, la ciutat comença a tindre solucions en la definició de la integració del seu sistema ferroviari, mentre que la consellera

L'execució del projecte en 15 anys

La consellera de Territori, Maía José Salvador, ha valorat "positivament l'acord, que preveu un pressupost total de 2.200 milions amb una execució de 15 anys, perquè suposa "plantejar el futur amb realisme" i començar una obra "important" tant "per a València, com la Comunitat i Espanya" en incloure el túnel passant que també afecta el Corredor Mediterrani. La titular d'Infraestructures ha indicat que espera comprovar "en breu" la "realitat" i posar-la "blanc sobre negre" a la ciutat.

Compromís, com el PNB

La reunió sobre infraestructures amb les tres institucions ha donat també per a parlar de la davallada de les inversions de l'Estat al País Valencià. Durant la roda de premsa,Joan Ribó ha expressat "l'enveja" que senten els valencians pel tracte rebut pel País Basc als Pressupostos Generals (PGE) a canvi del suport del Partit Nacionalista Basc (PNB) als comptes presentats per Mariano Rajoy. El ministre li ha retrucat amb una referència al no rotund de Compromís a aquests presupostos. "Que Compromís haguera fet el que havia de fet", ha respost el ministre, tot reconeixent que el govern de Rajoy ha canviat vots per finançament i inversions. "Això no ho farem", ha garantit Ribó. 

next