Diari La Veu del País Valencià
Les fosses 81 i 82 del cementeri de Paterna contenen restes de sis persones, dos d’elles represaliades

Els treballs d’excavació i exhumació realitzats a les foses 81 i 82 del cementeri de Paterna han deixat un sabor agredolç tant als arqueòlegs i investigadors com als familiars. S’han trobat restes de tres adults –dos d’ells represalitats– i tres xiquets però no les dels avis de les famílies que estan col·laborant més intensament al projecte. Per a continuar buscant aquestes persones, se seguirà amb les excavacions a les foses 91 i 92, que era el lloc que identificava la mare d’un dels afectats on la seua àvia deixava el ramell de flors per al seu avi.

Així ho han contat la diputada de Memòria Històrica, Rosa Pérez, i el director arqueològic de la Asociación Científica ArqueoAntro, Miguel Mezquida, que han sigut els encarregats de donar els resultats. “Estem fent el possible per a localitzar-los. Farem la segona fase per a trobar-los”, ha afirmat Mezquida qui ha conduit els treballs d’excavació.

Per la seua part, la diputada de Memòria Històrica, Rosa Pérez, ha assegurat que aquestes investigacions són “un pas darrere l’altre” i que aconseguiran trobar les restes que busquen.

“Aquest ha sigut el primer intent. Ara, excavarem a les fosses 91 i 92 i allà esperem tindre la sort de trobar els avis de les famílies Ortuño i Boix, que són les que més estan ajudant al projecte”, ha continuat el director arquelògic. El procediment per a obrir aquestes fosses és d’uns tres mesos, ja que l’Ajuntament de Paterna ha de donar el permís. De moment, el projecte, finançat per la Diputació de València, té vigència fins octubre, amb possible pròrroga si hi ha més descobriments.

La diputada de Memòria Històrica, Rosa Pérez i el director de les obres, Miguel Mezquida, han mostrat diverses imatges i plànols dels descobriments fets. / JAVIER CID

Els resultats presentats parlen del descobriment de restes de sis persones diferents. Tres adults, dos d’ells varons d’uns 50 i 60 anys, respectivament, haurien sigut represaliats segons les investigacions, ja que tenien, a les restes dels cranis trobats, orificis d’entrada i d’eixida. També han trobat una dona d’uns 60 anys i tres xiquets. No es descarta que tant els xiquets com la dona també foren represaliats però, fins que no es tinguen les mostres d’ADN, no es podrà concretar.

Els familiars, esperançats

La família Ortuño i la Boix, dos de les famílies que tenen víctimes i que estan més implicades al projecte, han destacat, en finalitzar l’acte, que, malgrat que no han trobat les restes dels seus avis, estan “esperançats” de trobar-los. “Sabem que és un treball complicat i que, moltes vegades, a la primera no se’ls troba. Nosaltres voldríem trobar-los per a donar l’alegria a la nostra mare de trobar el seu pare”, comentaven Eduardo Ortuño i Eva Albuixech, representants dels familiars de les víctimes.

Els representants dels familiars de les víctimes amb Rosa Pérez i Miguel Mezquida. / JAVIER CID

Comparteix

Icona de pantalla completa