Diari La Veu del País Valencià
Urbàlia Rurana explora la Mediterrània amb ‘De tornada a les ribes’

Música popular valenciana i d’inspiració mediterrània. Aquests són els trets característics del nou treball discogràfic d’Urbàlia Rurana, ‘De tornada a les ribes‘.

Al repertori del disc trobem peces arrelades al nostre territori, però passades pel sedàs del quintet. Es tracta de reconstruccions elaborades “amb total respecte i estima envers els aspectes tradicionals de cadascuna de les composicions” –jota, fandango, seguidilles, saloma, masurca, pasdoble o albades–. D’altra banda, s’escolten temes clàssics d’altres indrets adaptats, en aquest cas, a la instrumentació essencialment acústica del grup. Així, podem ballar al ritme de la bisagna, la polca i la giga de Quattro Province, d’un hassapiko de Lesbos i d’una tarantel·la de la Campània. Alhora, gaudim d’una melodia del repertori klezmer i d’una tonada de Gascunya i, a més, hi ha composicions pròpies de la formació i peces d’antics companys com Maurizio Martinotti i Xampo Llobat.

El nou disc d’Urbàlia Rurana es presentarà el pròxim 19 de maig.

Per a les lletres, Urbàlia Rurana ha fet servir cobles populars de les comarques valencianes, versos de poetes antics, com l’andalusí Ibn al-Labanna (en versió de Josep Piera), i contemporanis, com el valencià Marc Granell. També s’han emprat textos de Joan Soler i Amigó, Rosabel Gumbau i Toni Torregrossa.

El poema ‘Esbós de xiquet eixint d’escola’ que Marc Granell va escriure per al desé aniversari de La Nostra Escola Comarcal és l’origen del títol de l’àlbum

El poema ‘Esbós de xiquet eixint d’escola’ que Marc Granell va escriure per al desé aniversari de La Nostra Escola Comarcal (Picassent) és l’origen del títol de l’àlbum. Les seues paraules descriuen l’esperança en el futur representada en l’infant que rep l’herència i l’afany de superació d’un poble a través de l’ensenyament, amb la mar com a evocació principal. I és precisament la mar Mediterrània l’espai de contacte amb músiques germanes per a Urbàlia Rurana i, també, el tema recurrent d’algunes cançons d’aquest disc.

Als membres de la formació —Josep Sebastià (dolçaina, tarota, flauta i veu), Carles Gil (acordió, mandola, mandolina i veu), Toni Torregrossa (guitarra, mandoloncello, guitarró i veu), Bernat Pellisser (bateria, percussions) i Joan Buigues (tuba)— els uneixen les ganes d’entendre i acollir la saviesa dels paratges i gents del Mare Nostrum. El disc ha estat enregistrat a Tressets Àudio d’Algemesí. En ell col·laboren Xampo Llobat (dolçaina i flauta), Jaume Gosàlbez (dolçaina i saxo), Tóbal Rentero (llaüt, bandúrria i guitarra) i Lucas Ibáñez (guitarra i requint).

‘De tornada a les ribes’ es presentarà el divendres 19 de maig al Centre Artesà Tradicionàrius de Barcelona, dins de la programació del 30Tradicionàrius.

Comparteix

Icona de pantalla completa