Diari La Veu del País Valencià
Signes: ‘La Fiscalia ha d’actuar contra els directius de FGV que van mentir’
RedactaVeu / València

El portaveu socialista d’Infraestructura i Medi Ambient en Les Corts, Francesc Signes, ha assenyalat hui que des del PSPV consideren que la Fiscalia “ha d’actuar i querellar-se contra aquells alts directius de FGV que van comparèixer en la Comissió de Recerca de les Corts, que van mentir sobre els descarrilaments previs que havia tingut la unitat i fins i tot van ocultar un informe que denunciava l’obsolescència de les unitats”. En aquest sentit, segons ha apuntat Signes, “creiem que és necessari que el jutjat d’instrucció cite a declarar tots aquests compareixents que van passar per la comissió perquè hi ha una relació directa entre el que es va dir en Les Corts i les causes de l’accident”.

De fet, el diputat socialista entén que “les respostes que es van donar poden estar directament vinculades a les causes de l’accident. Si s’haguera tingut en compte l’informe sobre l’estat de les unitats i realitzat les actuacions necessàries, previsiblement els descarrilaments de 2005 i l’accident de 2006 es podrien haver evitat”. Unes qüestions que “eren fonamentals”, al seu judici, “per a arribar fins al final i saber la veritat sobre les causes de l’accident”.

D’aquesta manera, el responsable socialista ha qualificat de “molt greu” el “fals testimoni que van aportar els compareixents perquè l’informe realitzat per Vicente Contreras des de FGV indicava clarament les deficiències d’aquestes unitats i especificava que patien greus problemes tècnics d’obsolescència de les peces o corrosió en els sostres dels vagons, mentre que FGV renunciava a modificar-les pel seu elevat cost”.

Un informe en el qual, segons ha indicat Signes, “van participar quasi tots els directius, fins i tot la directora Marisa Gracia”. No obstant açò, “en la comissió de recerca es van negar els descarrilaments previs i també es va ocultar aquest document”. Alguna cosa que “evidencia que sí que hi ha una connexió amb les causes de l’accident”. És més, el diputat socialista també ha denunciat que “a pesar que tots els que van comparèixer coneixien aquest informe sobre el mal estat de la UTA, 5 de les 66 respostes preparades per la consultora H&M Sanchis van defensar justament el contrari”, és a dir, que “les unitats no estaven obsoletes”. Per a Signes, és “realment greu que seguiren un guió preestablit per a negar qualsevol problema a pesar que sí que existia”.

Per açò, des del PSPV consideren necessària la compareixença davant els jutjats d’aquests alts directius que van mentir en seu parlamentària i, pel que fa a la possible prescripció del delicte de fals testimoniatge, ha recordat que “quan hi ha dues causes que tenen relació, el delicte prescriu quan ho fa el que es considera més greu i, per tant, com el més greu és el de l’accident i no ha prescrit, tampoc ha prescrit el de fals testimoniatge”.

Finalment, Signes ha advertit que els socialistes continuaran lluitant per a conèixer “tota la veritat” sobre l’ocorregut, de fet, ja han sol·licitat en Les Corts la reobertura d’una nova Comissió de Recerca perquè “s’ha demostrat en reiterades ocasions que l’anterior comissió es va tancar en fals i va ser una farsa perquè el PP va vetar la compareixença de molts testimoniatges importants i molts dels quals van comparèixer van mentir”. Per als socialistes, “independentment de les responsabilitats penals és evident que s’han de depurar responsabilitats polítiques”.

Comparteix

Icona de pantalla completa